Hamburger buci

Hamburger buci

00_hambi_buci.jpg

Mindenki életében elérkezik az a pillanat, amikor otthon hamburger készítésre adja a fejét. Az első lépés egy jó hamburger buci.

Hozzávalók:

600 g finomliszt
35 g élesztő
50 g porcukor
70 g vaj
2 db egész tojás + 1 db sárgája (M)
250 g tej
1 teáskanál só
fekete szezámmag

Elkészítése:

A langyos tejeben feloldok egy kevés porcukrot. 

01_hambi_buci.jpg

Belemorzsolom az élesztőt, elkeverek benne egy kevés lisztet, és a tetejét is meghintem.

02_hambi_buci.jpg

Langyos helyen tartom.

03_hambi_buci.jpg

15-20 perc alatt ilyen szépen megemelkedik.

04_hambi_buci.jpg

A megkelt kovászt a liszthez adom, beleöntöm a meglangyosított vajat. 

05_hambi_buci.jpg

Beleteszem a tojásokat.

06_hambi_buci.jpg

Pár kört hagyom menni a gépet, hogy a kovász elkeveredjen a tésztában, majd sózom. Ha a só nem érintkezik közvetlenül a kovásszal, akkor könnyen megkel és laza szerkezetű lesz a tészta. 

07_hambi_buci.jpg

Addig dagasztom, amíg szép levegős, egynemű tésztát nem kapok. 

08_hambi_buci.jpg

Kevés liszten átgyúrom és félgömböt formázok belőle. 

09_hambi_buci.jpg

Egy laposabb üstben, nedves konyharuha alatt duplájára kelesztem. 

10_hambi_buci.jpg

120-130 grammos darabokra szétmérem. 

11_hambi_buci.jpg

Szépen kigömbölyítem. 

12_hambi_buci.jpg

Szilikonos sütőpapírra teszem a tésztadarabokat. 

13_hambi_buci.jpg

Langyos helyen kelesztem, időnként vízzel megspriccelem, így nem szárad meg a felszíne, zavartalanul kelhet a tészta. 

14_hambi_buci.jpg

Ha szépen megkelt, tojássárgájával megkenem a bucikat. 

15_hambi_buci.jpg

Megszórom fekete szezámmal, és középen bemetszem kicsit. Így süléskor szépen kinyílik egy újabb textúrát adva a tojásozott felület mellé.

16_hambi_buci.jpg

170-180 fokon sütöm ilyen szépre. Már csak azt várják, hogy a testükben érezhessék a húst. 😉

17_hambi_buci.jpg

One thought on “Hamburger buci

  1. Remek recept. És nagyon igaz, hogy egy rendes hambiba kell a házi buci. Csak egy dolgot nem értek: Miért teszi tönkre egy csomó ember azzal a kiválló pékárut, hogy teleszórja a tetejét mindenféle nem odavaló maggal? A magot adjuk a madaraknak, és ne tegyük már a pékáruk tetejére!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük