Mindenki életében elérkezik az a pillanat, amikor otthon hamburger készítésre adja a fejét. Az első lépés egy jó hamburger buci.
Hozzávalók:
600 g finomliszt
35 g élesztő
50 g porcukor
70 g vaj
2 db egész tojás + 1 db sárgája (M)
250 g tej
1 teáskanál só
fekete szezámmag
Elkészítése:
A langyos tejeben feloldok egy kevés porcukrot.
Belemorzsolom az élesztőt, elkeverek benne egy kevés lisztet, és a tetejét is meghintem.
Langyos helyen tartom.
15-20 perc alatt ilyen szépen megemelkedik.
A megkelt kovászt a liszthez adom, beleöntöm a meglangyosított vajat.
Beleteszem a tojásokat.
Pár kört hagyom menni a gépet, hogy a kovász elkeveredjen a tésztában, majd sózom. Ha a só nem érintkezik közvetlenül a kovásszal, akkor könnyen megkel és laza szerkezetű lesz a tészta.
Addig dagasztom, amíg szép levegős, egynemű tésztát nem kapok.
Kevés liszten átgyúrom és félgömböt formázok belőle.
Egy laposabb üstben, nedves konyharuha alatt duplájára kelesztem.
120-130 grammos darabokra szétmérem.
Szépen kigömbölyítem.
Szilikonos sütőpapírra teszem a tésztadarabokat.
Langyos helyen kelesztem, időnként vízzel megspriccelem, így nem szárad meg a felszíne, zavartalanul kelhet a tészta.
Ha szépen megkelt, tojássárgájával megkenem a bucikat.
Megszórom fekete szezámmal, és középen bemetszem kicsit. Így süléskor szépen kinyílik egy újabb textúrát adva a tojásozott felület mellé.
170-180 fokon sütöm ilyen szépre. Már csak azt várják, hogy a testükben érezhessék a húst. 😉
Remek recept. És nagyon igaz, hogy egy rendes hambiba kell a házi buci. Csak egy dolgot nem értek: Miért teszi tönkre egy csomó ember azzal a kiválló pékárut, hogy teleszórja a tetejét mindenféle nem odavaló maggal? A magot adjuk a madaraknak, és ne tegyük már a pékáruk tetejére!