Őszibarackos, mogyorós nudli chilivel

Őszibarackos, mogyorós nudli chilivel

00_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Abban a szerencsében volt részünk, hogy kaptunk néhány üveg Sárréti chili szószt. Ebben a receptben a Peach Death fedőnevű, sárga morugától bitangos szószt használtuk. Adta volna magát, hogy valamilyen húshoz párosítsuk, jól menne csirkéhez, pulykához és a sertés bizonyos részeihez is, viszont gondoltunk egy merészet és egy remek desszertet kreáltunk. Az őszibarack adta magát, hiszen a szósz egyik fő összetevője, így többféle formában is a tányérra került.

A nudli érdekessége, hogy a krumplit sütöttük és nem főztük hozzá, így a krumpli íze jobban kijön, ráadásul kevesebb liszt kell a tészta összeállításához. A nudlikat mogyoróba forgattuk, ami jól illik a barackhoz és a ropogós textúrát is biztosítja a tányéron.

A különböző chilikkel, chili szószokkal való játék külön öröm volt, hiszen idén nálunk is már több mint száz tő növöget.

01_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Hozzávalók:

A nudlihoz:

600 g burgonya
1 db tojás
50-60 g liszt

víz a főzéshez

150 g pörkölt mogyoró
30 g vaj

Az őszibarack raguhoz:

3 db őszibarack
15 g kókuszvirág cukor
néhány reszelésnyi szerecsendió

A karamellizált őszibarack cikkekhez:

2 db őszibarack
50 g kristálycukor
30 g víz
néhány csepp Sárréti Chilifarm – Peach Death chiliszósz 

A tálaláshoz:

chili szálak
árvácska szirmok

Elkészítése:

A megmosott krumplit 160 fokos sütőben puhára sütöm.

02_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

A mogyorót durvára darálom.

03_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

A mogyit kevés vajon átpirítom, közben egy egész kevés sót tekerek rá. Ebben fogom megforgatni a nudlikat.

04_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

A raguhoz meghámozom a barackokat. Keresztben bevágom a héját, forrásban lévő vízbe teszem egy rövid időre.

05_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

A forrázás után jöhet a hideg víz, és már dobják is le a héjukat a barackok.

06_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Miután levetkőztek a barackok, kisebb kockákra vágom, és a felét egy lábosba teszem a kókuszvirág cukorral.

07_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Reszelek bele egy nagyon kevés szerecsendiót, egész picit sózom és összerottyantom.

08_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Leveszem a tűzről és belekeverem a felkockázott barack másik felét. Tálalásig félreteszem.

09_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

A krumplit még forrón meghámozom, összetöröm, hagyom kihűlni.

10_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Rátörök egy tojást.

11_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Jöhet a liszt és egy pici só.

12_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Néhány gyors mozdulattal összeállítom a nudli tésztáját.

13_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Hurkákat sodrok.

14_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Egyenlő méretű nudlikat vágok.

15_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

A nudlikat gyöngyöző, enyhén sós vízben készre főzőm.

16_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Megforgatom a mogyoróban.

17_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

 Két barackot cikkekre vágok.

18_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Rádobom a karamellizált cukorra, és öntök rá egy pici vizet.

19_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Néhány csepp chiliszósz következik.

20_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Tálaláskor a ragut a tányérra szedem, rá a mogyorós nudlit. Elhelyezek néhány cikk karamellizált barackot a halmon. Árvácska szirmokkal, chili szálakkal szépítem. 😉

21_oszibarackos_mogyoros_nudli.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük