Abban a szerencsében volt részünk, hogy kaptunk néhány üveg Sárréti chili szószt. Ebben a receptben a Peach Death fedőnevű, sárga morugától bitangos szószt használtuk. Adta volna magát, hogy valamilyen húshoz párosítsuk, jól menne csirkéhez, pulykához és a sertés bizonyos részeihez is, viszont gondoltunk egy merészet és egy remek desszertet kreáltunk. Az őszibarack adta magát, hiszen a szósz egyik fő összetevője, így többféle formában is a tányérra került.
A nudli érdekessége, hogy a krumplit sütöttük és nem főztük hozzá, így a krumpli íze jobban kijön, ráadásul kevesebb liszt kell a tészta összeállításához. A nudlikat mogyoróba forgattuk, ami jól illik a barackhoz és a ropogós textúrát is biztosítja a tányéron.
A különböző chilikkel, chili szószokkal való játék külön öröm volt, hiszen idén nálunk is már több mint száz tő növöget.
Hozzávalók:
A nudlihoz:
600 g burgonya
1 db tojás
50-60 g liszt
só
víz a főzéshez
150 g pörkölt mogyoró
30 g vaj
Az őszibarack raguhoz:
3 db őszibarack
15 g kókuszvirág cukor
néhány reszelésnyi szerecsendió
só
A karamellizált őszibarack cikkekhez:
2 db őszibarack
50 g kristálycukor
30 g víz
néhány csepp Sárréti Chilifarm – Peach Death chiliszósz
A tálaláshoz:
chili szálak
árvácska szirmok
Elkészítése:
A megmosott krumplit 160 fokos sütőben puhára sütöm.
A mogyorót durvára darálom.
A mogyit kevés vajon átpirítom, közben egy egész kevés sót tekerek rá. Ebben fogom megforgatni a nudlikat.
A raguhoz meghámozom a barackokat. Keresztben bevágom a héját, forrásban lévő vízbe teszem egy rövid időre.
A forrázás után jöhet a hideg víz, és már dobják is le a héjukat a barackok.
Miután levetkőztek a barackok, kisebb kockákra vágom, és a felét egy lábosba teszem a kókuszvirág cukorral.
Reszelek bele egy nagyon kevés szerecsendiót, egész picit sózom és összerottyantom.
Leveszem a tűzről és belekeverem a felkockázott barack másik felét. Tálalásig félreteszem.
A krumplit még forrón meghámozom, összetöröm, hagyom kihűlni.
Rátörök egy tojást.
Jöhet a liszt és egy pici só.
Néhány gyors mozdulattal összeállítom a nudli tésztáját.
Hurkákat sodrok.
Egyenlő méretű nudlikat vágok.
A nudlikat gyöngyöző, enyhén sós vízben készre főzőm.
Megforgatom a mogyoróban.
Két barackot cikkekre vágok.
Rádobom a karamellizált cukorra, és öntök rá egy pici vizet.
Néhány csepp chiliszósz következik.
Tálaláskor a ragut a tányérra szedem, rá a mogyorós nudlit. Elhelyezek néhány cikk karamellizált barackot a halmon. Árvácska szirmokkal, chili szálakkal szépítem. 😉