A Rákóczi túrós elkészítéséhez kell némi gyakorlat, nem is egy gyorsan összedobható sütemény, talán nem is túl divatos manapság, de ahogy beleharapunk rögtön feltesszük a kérdést: miért is nem készítjük el gyakrabban? Igazi klasszikus sütemény, amelyhez most egy szuper receptet adunk. Az így elkészített Rákóczi túrós esetében a tészta, a túró és a habréteg vastagsága megegyezik, így igazán harmonikus és kívánatos lesz.
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
300 g finomliszt (bl55)
80 g porcukor
10 g vaníliás cukor (házi)
200 g vaj
1 db tojássárgája
10 g citromhéj (kezeletlen citromból)
pici só
A túrótöltelékhez:
250 g félzsíros tehéntúró
1 db tojás
10 g citromhéj (kezeletlen citromból)
10 g vaníliás cukor (házi)
70 g porcukor
20 g mazsola annak, aki szereti 🙂
pici só
A tojáshabhoz:
3 db tojásfehérje
130 g kristálycukor
pici só
A díszítéshez:
70 g házi sárgabarack lekvár
Elkészítése:
Az omlós tészta készítésénél fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen. A lisztben elmorzsolom a kockákra vágott hideg vajat. Hozzáadom a többi hozzávalót és néhány gyors mozdulattal összeállítom a tésztát. Nem szabad hosszan gyúrni!!! Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem 30 percre.
Amíg a tészta pihen a töltelékkel foglalkozom. A túrót összekeverem a tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, porcukorral és egy pici sóval. A fehérjét habbá verem, végül a töltelékbe forgatom.
A tésztát fél cm vastagra nyújtom, 180 fokos sütőben készre sütöm. Fontos, hogy ne barnuljon meg a tészta.
A kihűlt tésztán egyenletesen eloszlatom a túrót. 150 fokos sütőben tovább sütöm 15-20 percig.
A 3 db tojásfehérjéből habot kezdek verni, félidőben hozzáadom a cukrot. Fényes, kemény habot kell kapnom.
A habot nyomózsákba töltöm és a túró tetejére húzok belőle csíkokat, majd visszateszem a sütőbe 130 fokra, a sütő ajtót pedig résnyire kinyitom. A tojáshab teteje sem pirulhat meg, elegendő ha a felszíne „megköt”.
A süteményt ezután kihűtöm.
A házi baracklekvárt pürésítem, hogy biztosan ne legyenek benne gyümölcsdarabok. Habzsákba töltöm, aminek a végén egy egész pici lyukat vágok. A fehérjehab csíkok közé csurgatok a lekvárból.
Felszeletelem és már ehetjük is.
Gyönyörű.
Fáradtságos munka, de megéri.
Mindemellett én megveszem a békásmegyeri Sík-cukrászdában.
Hihetetlenül egyenletes, kiváló minőség.