Rizsfelfújt, rizskoch

Rizsfelfújt, rizskoch

01_rizskoch.jpg

A rizskoch gyermekkorunk menzaételeinek királynője, a heti menü péntekre tartogatott csúcspontja. Igaz, akkoriban vaníliarúd helyett szintetikus kristályvanilinnel, azaz vaníliás cukorral, vaj helyett margarinnal, baracklekvár helyett málnaízű szörppel vagy vízzel felhígított hitlerszalonnával rakták elénk a konyhás nénik. Készítsétek el Ti is: nosztalgia, korrajz, szociológiai tanulmány, időutazás, avagy a szocializmus keretrendszerébe szorított csecsemőboldogság. 

Hozzávalók:

220 g rizs
600 g tej (2,8%)
6 db tojás (M)
40 + 40 g kristálycukor
50 + 10 g vaj
1/2 rúd vanília
1 db citrom (bio vagy kezeletlen)
12 g házi vaníliás cukor
40 g zsemlemorzsa
30 g porcukor
3 g só
100 g baracklekvár

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 170 fokra.
A rizst felteszem főni a tejben. Sózom, és hozzáadom a 40 g cukrot, a vanília kikapart magjait és magát a rudat is. Gyakran keverve „tejberizst” főzök. Ha kevés a folyadék, akkor kevés vízzel pótolom. A végén beleolvasztom az 50 g vajat, és hagyom telesen kihűlni.
A rizshez adom a citrom lereszelt héját és fél citrom levét.
A tojásokat szétválasztom, a sárgákat kikeverem a maradék kristálycukorral és vaníliás cukorral. Hozzákeverem a rizshez.
A fehérjét habbá verem és óvatosan, két részletben a tojássárgájás rizsbe forgatom.
A tepsit kikenem a maradék vajjal, megszórom zsemlemorzsával. Az így előkészített tepsibe öntöm a masszát.
Addig sütöm, amíg a teteje világosbarnára sül.
Baracklekvárral, porcukorral meghintve tálalom.

02_rizskoch.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük