Gyakran sütünk chipset társasjátékozáshoz, filmnézéshez, baráti italozáshoz. A C-sütnivaló jelöléssel ellátott burgonyafélék a legalkalmasabbak ehhez. Fontos, hogy mindenhol egyforma vastagságúra vágott korongokkal dolgozzunk, a legalkalmasabb eszköz ennek elérésére egy mandolin avagy V gyalu. Vízmentes, mindenhol egyformán ropogós állagot kell elérni a sütéskor, ehhez a burgonyaszeleteket elő kell párolni, amikor visszahűl egy kicsit 170 fokos olajban készre sütni. Egy könnyű, joghurtos mártogatóst készítettünk hozzá Foolchili – füstösTrinidad Scorpion Moruga szósszal.
Hozzávalók:
500 g C jelölésű burgonya
1200 g repceolaj
200 g görög joghurt
Foolchili – füstös Trinidad Scorpion Moruga (ízlés szerint)
só
Elkészítése:
Az egyenletes vastagságúra szeletelt krumplikorongokat megsózom.
Hőálló tálba teszem, és fóliával letakarva mikrohullámú sütőben előpárolom, a fóliát levéve hagyom kicsit hűlni, majd leitatom a felesleges nedvességet.
170 fokos olajba dobálom a korongokat, egyszerre csak annyit hogy ne fedjék egymást a szeletek sülés közben, gyakran megkeverem, átfordítom a sülő chipseket.
Addig sütöm, míg teljesen ropogós, vízmentes lesz. Nem szabad túlsütni, aranybarna színnél adja a legkellemesebb ízt.
Az olajból kiszedett chipset papírtörlőn lecsepegtetem, leitatom róla a felesleges olajat.
Amíg sül, elkészítem a mártást. A görög joghurthoz adagolom a chiliszószt.
Nem feltétlen szükséges teljesen elkeverni, meghagyhatjátok így márványosan is, ebben az esetben intenzívebben csípős falatokba is beleszaladhattok. Ha harmonikusabb, enyhébb ízt szeretnétek elérni akkor érdemes jól összeforgatni.
Íme az ínycsiklandozó nassolnivaló, kezdődhet a játék, pukkanhat a borosüveg, pezseghet a szóda.