Chips morugás joghurtmártogatóssal

Chips morugás joghurtmártogatóssal

00_chips.jpg

Gyakran sütünk chipset társasjátékozáshoz, filmnézéshez, baráti italozáshoz. A C-sütnivaló jelöléssel ellátott burgonyafélék a legalkalmasabbak ehhez. Fontos, hogy mindenhol egyforma vastagságúra vágott korongokkal dolgozzunk, a legalkalmasabb eszköz ennek elérésére egy mandolin avagy V gyalu. Vízmentes, mindenhol egyformán ropogós állagot kell elérni a sütéskor, ehhez a burgonyaszeleteket elő kell párolni, amikor visszahűl egy kicsit 170 fokos olajban készre sütni.  Egy könnyű, joghurtos mártogatóst készítettünk hozzá Foolchili – füstösTrinidad Scorpion Moruga szósszal.

Hozzávalók:

500 g C jelölésű burgonya
1200 g repceolaj
200 g görög joghurt
Foolchili – füstös Trinidad Scorpion Moruga (ízlés szerint)

Elkészítése:

Az egyenletes vastagságúra szeletelt krumplikorongokat megsózom. 

01_chips.jpg

Hőálló tálba teszem, és fóliával letakarva mikrohullámú sütőben előpárolom, a fóliát levéve hagyom kicsit hűlni, majd leitatom a felesleges nedvességet.

02_chips.jpg

170 fokos olajba dobálom a korongokat, egyszerre csak annyit hogy ne fedjék egymást a szeletek sülés közben, gyakran megkeverem, átfordítom a sülő chipseket. 

03_chips.jpg

Addig sütöm, míg teljesen ropogós, vízmentes lesz. Nem szabad túlsütni, aranybarna színnél adja a legkellemesebb ízt.

04_chips.jpg

Az olajból kiszedett chipset papírtörlőn lecsepegtetem, leitatom róla a felesleges olajat. 

05_chips.jpg

Amíg sül, elkészítem a mártást. A görög joghurthoz adagolom a chiliszószt. 

06_chips.jpg

Nem feltétlen szükséges teljesen elkeverni, meghagyhatjátok így márványosan is, ebben az esetben intenzívebben csípős falatokba is beleszaladhattok. Ha harmonikusabb, enyhébb ízt szeretnétek elérni akkor érdemes jól összeforgatni.

07_chips.jpg

Íme az ínycsiklandozó nassolnivaló, kezdődhet a játék, pukkanhat a borosüveg, pezseghet a szóda.

08_chips.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük