Újburgonya főzelék véres hurkával

Újburgonya főzelék véres hurkával

00_krumplifozelek_1.jpg

Amikor lehet kapni apró szemű újburgonyát, akkor szeretem így elkészíteni a krumplifőzeléket. Megjelenik benne a héjas krumpli ízgazdagsága, a klasszikus főzelék krémessége. Ízében hoz mindent, amit egy jó, hagyományos krumplifőzeléknek kell a friss babérnak és majoranna olajnak köszönhetően. A  feltét ezúttal véres hurka, amely egyszerre ropogós és krémes. A citromlé és héj pedig frissé, pikánssá teszi. Abbahagyhatatlan. 

Hozzávalók:

A sült burgonyához:

800 g parázsburgonya (apró újburgonya)
repceolaj

A püréhez:

400 g újburgonya
200 g tejszín
1 bio citrom leve
1 db babérlevél

A majoranna olajhoz:

10 szál friss majoranna
100 g repceolaj

Tálaláshoz:

1 szál véres hurka
repceolaj

1 bio citrom reszelt héja

Elkészítése:

A felezett parázsburgonyát enyhén sózom, repceolajat löttyintek rá. 

01_krumplifozelek_1.jpg

180 fokos sütőben 20 percig, majd 200 fok légverésen pirulásig sütöm. 

05_krumplifozelek_1.jpg

Elkészítem a majoranna olajat. A friss majorannát az olajjal összeturmixolom, 70 fokon tartom 35 percig.

02_krumplifozelek_1.jpg

Az olajat finom anyagon keresztül átszűröm.

08_krumplifozelek_1.jpg

A pürés részhez a meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben megfőzöm a babérlevél társaságában.

04_krumplifozelek_1.jpg

A megfőtt burgonyát turmixolom a tejszínnel és annyi főzővízzel, hogy elérjem a megfelelő „főzelék”  állagot. Citromlével ízesítem.

06_krumplifozelek_1.jpg

A hurkából karikákat vágok, és kevés repceolajon, serpenyőben megpirítom.

07_krumplifozelek_1.jpg

Tálalásnál a püréből szedek először, a tál közepére teszek egy szép kupac sült burgonyát, rá pedig néhány szelet szaftos hurkakarikát. Körbecsorgatom a majoranna olajjal és szórok rá a citromhéjből is.

15_krumplifozelek_1.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük