Imádjuk a tökfőzeléket, gyakran készítjük, de nem csak hagyományosan főzőtökből, hanem csillagtökből, cukkiniből, de akár sütőtökből is elkészíthető. Most cukkiniből készítettük. A sushi projekt miatt vásárolt vörös tonhalból maradt néhány darabka egyéb finomságok elkészítéséhez is. Remekül párosítható a kettő alapanyag, igazán fejedelmi fogást készítettünk. A ropogós textúrát a tányéron a szezámréteg adta.
Hozzávalók:
400 g vörös tonhal
2 db fehér cukkini
2 db cukkini
5 db újhagyma zöld része
1 gerezd fokhagyma
120 g tejföl (20%)
250 g víz
30 g szezám
30 g fekete szezám
1 tojásfehérje
1 teáskanál kristálycukor
fehérborecet
1 csokor kapor
repceolaj
só
Elkészítése:
A cukkinit csíkozó lehúzó segítségével egyforma, spagetti szerű szálakká varázsolom. A rosszul sikerült részeket és a közepét félreteszem a főzelék szaftos részének elkészítéséhez (körülbelül az egyharmadát).
Az újhagyma szárat karikára vágom.
Egy kevés olívaolajat melegítek.
Rádobom az újhagymát.
Vágott fokhagymával is megkínálom.
Rádobom a cukkini maradványokat.
Felöntöm a vízzel, sózom.
Beleszórom a cukrot, beleteszem a tejfölt, belecsurgatom az ecetet. Puhára főzöm.
Egyneműre turmixolom.
A tonhalból éles késsel egyforma szeleteket vágok, enyhén sózom.
Vékonyan lekenem tojásfehérjével a szeletek minden oldalát.
Fekete és fehér szezámmag keverékébe forgatom a szeleteket.
A serpenyőbe kevés repceolajat cseppentek, arra teszek egy sütőpapírt és arra is pár csepp olajat. Ezen sütöm meg a haldarabok minden oldalát. Egy-egy oldalt nem szükséges 1 percnél tovább sütni. Így nem sül túl a halszeletünk.
Amíg sül a hal, a cukkiniszálakat forró serpenyőbe dobom, egy kevés olajon átforgatom.
Sózom.
Ráöntöm az elpürésített, főtt cukkinit.
Frissen vágott kaporral meghintem és átforgatom.
Már tálalhatok is. Alulra kerül a tökfőzelék.
Rá a szezámos vörös tonhal és néhány friss kaporlevél. A főzelék krémes, benne a cukkini ress, a tonhal omlós, a közepe szinte nem is kapott hőt, a rajta lévő szezámréteg ropogós.