Szezámos vörös tonhal cukkini főzelékkel

Szezámos vörös tonhal cukkini főzelékkel

00_cukkini_ton.jpg

Imádjuk a tökfőzeléket, gyakran készítjük, de nem csak hagyományosan főzőtökből, hanem csillagtökből, cukkiniből, de akár sütőtökből is elkészíthető.  Most cukkiniből készítettük. A sushi projekt miatt vásárolt vörös tonhalból maradt néhány darabka egyéb finomságok elkészítéséhez is. Remekül párosítható a kettő alapanyag, igazán fejedelmi fogást készítettünk. A ropogós textúrát a tányéron a szezámréteg adta. 

Hozzávalók:

400 g vörös tonhal
2 db fehér cukkini
2 db cukkini
5 db újhagyma zöld része
1 gerezd fokhagyma
120 g tejföl (20%)
250 g víz
30 g szezám
30 g fekete szezám
1 tojásfehérje
1 teáskanál kristálycukor
fehérborecet
1 csokor kapor
repceolaj

Elkészítése:

A cukkinit csíkozó lehúzó segítségével egyforma, spagetti szerű szálakká varázsolom. A rosszul sikerült részeket és a közepét félreteszem a főzelék szaftos részének elkészítéséhez (körülbelül az egyharmadát).

03_cukkini_ton.jpg

Az újhagyma szárat karikára vágom. 

04_cukkini_ton.jpg

Egy kevés olívaolajat melegítek. 

05_cukkini_ton.jpg

Rádobom az újhagymát.  

06_cukkini_ton.jpg

Vágott fokhagymával is megkínálom.  

07_cukkini_ton.jpg

Rádobom a cukkini maradványokat. 

08_cukkini_ton.jpg

Felöntöm a vízzel, sózom.

09_cukkini_ton.jpg

Beleszórom a cukrot, beleteszem a tejfölt, belecsurgatom az ecetet. Puhára főzöm.

10_cukkini_ton.jpg

 Egyneműre turmixolom. 

11_cukkini_ton.jpg

A tonhalból éles késsel egyforma szeleteket vágok, enyhén sózom. 

12_cukkini_ton.jpg

Vékonyan lekenem tojásfehérjével a szeletek minden oldalát.

13_cukkini_ton.jpg

Fekete és fehér szezámmag keverékébe forgatom a szeleteket. 

14_cukkini_ton.jpg

A serpenyőbe kevés repceolajat cseppentek, arra teszek egy sütőpapírt és arra is pár csepp olajat. Ezen sütöm meg a haldarabok minden oldalát. Egy-egy oldalt nem szükséges 1 percnél tovább sütni. Így nem sül túl a halszeletünk.

15_cukkini_ton.jpg

Amíg sül a hal, a cukkiniszálakat forró serpenyőbe dobom, egy kevés olajon átforgatom. 

16_cukkini_ton.jpg

Sózom. 

17_cukkini_ton.jpg

Ráöntöm az elpürésített, főtt cukkinit. 

18_cukkini_ton.jpg

Frissen vágott kaporral meghintem és átforgatom.

19_cukkini_ton.jpg

Már tálalhatok is. Alulra kerül a tökfőzelék.

20_cukkini_ton.jpg

Rá a szezámos vörös tonhal és néhány friss kaporlevél. A főzelék krémes, benne a cukkini ress, a tonhal omlós, a közepe szinte nem is kapott hőt, a rajta lévő szezámréteg ropogós. 

21_cukkini_ton.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük