Lazackaviár

Lazackaviár

17_kaviar.jpg

El kell oszlatnom azt a tévhitet, hogy a lazackaviár elérhetetlen árú luxusélelmiszer, a lazacikra a lazackaviár alapanyaga egy árban van a lazaccal, feltűnik a halaspultokban ívási időszakban, novembertől februárig. Egy kis munkával különleges, élénk színű kaviárt készíthetünk.

Hozzávalók:

230 g lazacikra
15 g só (első fázis)
6 g só (második fázis)

Elkészítése:

Gyönyörűek ezek a fürtök feldolgozatlanul.

02_kaviar.jpg

Egy rács segítségével elválasztom a haltojásokat a petezsáktól.

03_kaviar.jpg

Nem kell félni attól, hogy kipukkadnak, erősebbek mint gondolnánk, ahogy átnyomom a hálón szemekre bomolva hullik a vízbe. Kerülendő a fém eszközök használata, a nem kívánt oxidációs folyamatok elkerülése miatt.

04_kaviar.jpg

Érdemes szűrt, jó minőségű vizet használni az átöblítéséhez, mert könnyen diffundál az ikrába a víz, így hatással van a kaviárunk ízére. A mosást mindaddig folytatjuk, amíg a képen látható fehér membrándarabkáktól meg nem szabadulunk. Mosáskor opálosodhat az ikra, de ez a sózáskor teljesen elmúlik.

05_kaviar.jpg

Mosás után szűröm, lecsepegtetem.

06_kaviar.jpg

Elérkezett az ideje az első sózásnak.

07_kaviar.jpg

Néhány mozdulattal elkeverem benne a sót, hagyom állni 15 percig. (A fém kanalat semmiképp ne hagyjuk a kaviárban.)

08_kaviar.jpg

Szitába teszem és lecsepegtetem.

09_kaviar.jpg

 A második adag sót a szitában keverem hozzá.

10_kaviar.jpg

 Átteszem egy hálóba, hűtőszekrényben egy éjszakán át hagyom csepegni.

11_kaviar.jpg

 Ilyen szép a végeredmény.

12_kaviar_helyett.jpg

 Üvegbe téve, hűtőben tárolva hetekig eláll.

13_kaviar.jpg

 Alulról megvilágítva.

14_kaviar.jpg

Sajtkrémes, kaviáros tortácska.

15_kaviar.jpg

Sajtkrémes, kaviáros falatka.

16_kaviar.jpg

11 thoughts on “Lazackaviár

  1. Azta! Ez nagyon jól néz ki, azonnal ki is próbálnám, de én még sose láttam egy halpultban sem. Pedig, ha tényleg olyan áron van, mint a lazac, akkor hülye lennék nem kipróbálni. Hol érdemes keresni?

  2. Fura… kommenteltem, de valahogy szőrén-szálán…
    Szóval nagyon klassz a dolog, szívesen ki is próbálnám (imádom a lazackaviárt), de én még sose láttam egy halpultban sem „nyersen” ilyesmit. Hol érdemes (és mikor?) keresgélni?

  3. @n3spr3ss0:
    Nem, nem mindig. Itt például hosszúval. Nem magolni, érteni.

    Egyébként nem probléma, ha valamit nem jól tudunk, sokan írják rosszul ezt a szót, mint rengeteg másik szót is. A probléma, ha a jót rosszra javítanánk…
    Ahogy mondani szoktam, nincs annál rosszabb, mit amikor a hülyeség akaraterővel párosul.

    Az igazi kérdés az, hogy hol lehet hozzájutni a nyers lazacikrához? Még én sem találkoztam vele soha a halpultoknál.

  4. @Citrom Disznó: Egyszer próbáltam, családtag által frissen kifogott lazacból nyert ikrával. Hát…..olyan kevés ment át a szitán, hogy feladtam az egészet. Ez a post újra felkeltette a reményt, megint megpróbálom. Kösz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük