El kell oszlatnom azt a tévhitet, hogy a lazackaviár elérhetetlen árú luxusélelmiszer, a lazacikra a lazackaviár alapanyaga egy árban van a lazaccal, feltűnik a halaspultokban ívási időszakban, novembertől februárig. Egy kis munkával különleges, élénk színű kaviárt készíthetünk.
Hozzávalók:
230 g lazacikra
15 g só (első fázis)
6 g só (második fázis)
Elkészítése:
Gyönyörűek ezek a fürtök feldolgozatlanul.
Egy rács segítségével elválasztom a haltojásokat a petezsáktól.
Nem kell félni attól, hogy kipukkadnak, erősebbek mint gondolnánk, ahogy átnyomom a hálón szemekre bomolva hullik a vízbe. Kerülendő a fém eszközök használata, a nem kívánt oxidációs folyamatok elkerülése miatt.
Érdemes szűrt, jó minőségű vizet használni az átöblítéséhez, mert könnyen diffundál az ikrába a víz, így hatással van a kaviárunk ízére. A mosást mindaddig folytatjuk, amíg a képen látható fehér membrándarabkáktól meg nem szabadulunk. Mosáskor opálosodhat az ikra, de ez a sózáskor teljesen elmúlik.
Mosás után szűröm, lecsepegtetem.
Elérkezett az ideje az első sózásnak.
Néhány mozdulattal elkeverem benne a sót, hagyom állni 15 percig. (A fém kanalat semmiképp ne hagyjuk a kaviárban.)
Szitába teszem és lecsepegtetem.
A második adag sót a szitában keverem hozzá.
Átteszem egy hálóba, hűtőszekrényben egy éjszakán át hagyom csepegni.
Ilyen szép a végeredmény.
Üvegbe téve, hűtőben tárolva hetekig eláll.
Alulról megvilágítva.
Sajtkrémes, kaviáros tortácska.
Sajtkrémes, kaviáros falatka.
Azta! Ez nagyon jól néz ki, azonnal ki is próbálnám, de én még sose láttam egy halpultban sem. Pedig, ha tényleg olyan áron van, mint a lazac, akkor hülye lennék nem kipróbálni. Hol érdemes keresni?
Fura… kommenteltem, de valahogy szőrén-szálán…
Szóval nagyon klassz a dolog, szívesen ki is próbálnám (imádom a lazackaviárt), de én még sose láttam egy halpultban sem „nyersen” ilyesmit. Hol érdemes (és mikor?) keresgélni?
Tadaam… 🙂
Bocs, töröld valamelyiket.
Magyar nyelvtan 2. osztály. Az áru mindig rövid u-val írandó.
@n3spr3ss0:
Nem, nem mindig. Itt például hosszúval. Nem magolni, érteni.
Egyébként nem probléma, ha valamit nem jól tudunk, sokan írják rosszul ezt a szót, mint rengeteg másik szót is. A probléma, ha a jót rosszra javítanánk…
Ahogy mondani szoktam, nincs annál rosszabb, mit amikor a hülyeség akaraterővel párosul.
Az igazi kérdés az, hogy hol lehet hozzájutni a nyers lazacikrához? Még én sem találkoztam vele soha a halpultoknál.
@Before: Központi Vásárcsarnokban vettük, az egyik alagsori halasnál.
@A nyomda ördöge: Központi Vásárcsarnokban lehet kapni, az egyik alagsori halasnál. Nyilván nincs neki minden nap, de azt mondta, hogy ebben az időszakban szokott lenni nála…
Vennék bármikor, ha látnék, de a mi környékbeli halasainknál még sosem volt.
@Citrom Disznó: Köszi! Nem egyszerű megközelíteni a homo négykerekisznek, de megpróbálkozom vele.
@n3spr3ss0: Szerintem ezt csak behaluztad és még tuti nem jártad ki a két általánost…
@Citrom Disznó: Egyszer próbáltam, családtag által frissen kifogott lazacból nyert ikrával. Hát…..olyan kevés ment át a szitán, hogy feladtam az egészet. Ez a post újra felkeltette a reményt, megint megpróbálom. Kösz!