A rántott hús a hazai közízlés egyik központi eleme, fogyasztjuk így is, úgy is. Mi most egy nagyobb darabban hagyott, pácolt változatot készítettünk. Ez a pác egyébként megegyezik a cigánypecsenyénél is használatos páccal, de kedvünk szerint variálhatjuk, így vihetünk egy kis izgalmat, változatosságot egy egyszerű rántott húsba. A panko morzsába panírozott, extra ropogós szűzhöz krumplit sütöttünk és mártást készítettünk cukkiniből.
Hozzávalók:
A hús pácolásához:
1 db sertésszűz
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanálnyi fűszerpaprika
repceolaj
bors
só
A panírozáshoz:
finomliszt
tojás
panko morzsa
só
A burgonyához:
800 g sárga burgonya
repceolaj
só
A mártáshoz:
2 db cukkini
60 g juhtúró
kevés víz
fél citrom leve
metélőhagyma
Elkészítése:
A húsról eltávolítom a hártyát, ha szükséges, majd nagyobb darabokra vágom. Akinek szimpatikusabb, vághatja 2 centi vastagságú szeleterekre.
A húsra szórom a fokhagymát.
Jöhet a fűszerpaprika.
Öntök rá körülbelül 50-70 g repceolajat.
Borsozom.
A húst alaposan összeforgatom az ízesítőkkel, lefedem folpack-kal, és mehet a hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakát is pácolódhat. A sót direkt nem tettem még rá, azt majd a panírozás előtt.
A cukkinit felkockázom.
Kevés vízzel puhára párolom, turmixgépbe teszem.
Ráfacsarom a fél citrom levét.
Hozzáadom a juhtúrót és krémesre turmixolom.
A burgonyát alaposan megmosom, cikkekre vágom. Lefedem folpack-kal, és beteszem a mikrohullámú sütőbe, hogy félig megpuhuljon.
A cikkeket tepsire teszem, sózom, kevés repceolajjal megkenegetem.
200 fokos sütőben ropogósra sütöm.
A húsdarabokat panírozás előtt sózom. Először lisztbe forgatom.
Jöhet a pici sóval kikevert tojás.
Végül a pankó.
Közepesen forró repceolajban megsütöm a húst. Papírtörlőre szedem, hagyom néhány percig pihenni.
Tálalok. A mártásból szedek a tányérra, jön rá egy kupac, ropogósra sült burgonya, a kupac tetejére pedig az isteni, fűszeres szűz. Kevés metélőhagymával megszórom a mártást.