Zöldborsó főzelék

Zöldborsó főzelék

16_zoldborso_fozelek.jpg

A zöldborsó főzeléket nagyon egyszerű elkészíteni, de ugyanolyan egyszerű elrontani is. Egyszer frankón ettem egy olyat, ami inkább hajazott egy kevésbé sikerült pudingra, amelybe véletlenül beleborult néhány szem borsó. A jó borsófőzelékhez nem kell sem rántás, sem habarás. A borsó felét turmixolom, melynek keményítőtartalma tökéletesen megfelel a sűrítésre, nem utolsó sorban pedig élénk zöld színével hozzájárul az étel szépségéhez. Az ízesítés érdekessége, hogy a szerecsendió mellett egy pici kömény is került bele, savak beállításához pedig limelevet használtam. A főzelék a sokféle feltéttől – fürjtojás, kolbász, wasabis zöldborsó, petrezselyem – lesz változatos és izgalmas a szemnek és az ízlelőbimbóknak egyaránt.

Hozzávalók:

30 g szőlőmagolaj
1 fej vöröshagyma
900 g zöldborsó
400 g tej
100 g tejszín
1/2 lime leve
5 g eritrit (vagy cukor)
1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
szerecsendió

120 g szárazkolbász (újkígyósi)
12 db fürjtojás 
wasabis zöldborsó „mustard green peas”

mustard_green_peas.jpg

Elkészítése:

A kolbászról lehúzom a belet, kis kockákra vágom, egy serpenyőben megpirítom.

03_kolbaszos_rantotta.jpg

Lecsöpögtetem róla a kisült zsírt.

04_kolbaszos_rantotta.jpg

Szétterítem egy papírtörlőn, ami hamar magába szívja a felesleges zsírt, így aztán átteszem egy másikra. Amikor kihűlnek a darabkák, igazán ropogósak lesznek. Tálalásig félreteszem.

05_kolbaszos_rantotta.jpg

Az olajon, lassú tűzön megpirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát.

02_zoldborso_fozelek.jpg

Amikor a hagyma már készen van, hozzápirítom a fokhagymát is.

03_zoldborso_fozelek.jpg

Hozzáadom a borsó felét.

04_zoldborso_fozelek.jpg

Ízesítem egy kevés köménnyel és szerecsendióval.

05_zoldborso_fozelek.jpg

Mehet bele az eritrit vagy cukor.

06_zoldborso_fozelek.jpg

Sózom.

07_zoldborso_fozelek.jpg

Felöntöm a tejjel és puhára főzöm.

08_zoldborso_fozelek.jpg

Összeturmixolom a tejszínnel. Ez lesz a főzelék „mártásos része”.

09_zoldborso_fozelek.jpg

A mártáshoz hozzáadom a zöldborsó másik felét, és néhány perc alatt puhára főzöm.

10_zoldborso_fozelek.jpg

Közben elkészítem a tojást. Egy HIDEG serpenyőt vékonyan kikenek olajjal. Néhány kör alakú formát szintén beolajozok, ezekbe öntöm a tojásokat. 

11_zoldborso_fozelek.jpg

Amikor megvannak az előkészületek, akkor kapcsolom be alatta a gázt, de csak nagyon rövid időre. Amikor a fehérje elkezd kifehéredni már el is zárom. A lényeg, hogy a sárgája teljesen folyós maradjon.

12_zoldborso_fozelek.jpg

Visszatérek a főzelékhez. A petrezselyemből félreteszek néhány szálat a tálaláshoz, a többit finomra vágom, és majdnem az összeset beleszóróm a főzelékbe. Körülbelül egy evőkanálnyit szintén a tálalásnál fogok használni.

13_zoldborso_fozelek.jpg

Belefacsarom a fél lime levét. Összekeverem és már tálalhatok is.

14_zoldborso_fozelek.jpg

Feltétnek használom a fürjtojást, kolbászmorzsát, wasabis zöldborsót, finomra vágott és néhány egészben hagyott petrezselyem levelet. 

15_zoldborso_fozelek.jpg

 

2 thoughts on “Zöldborsó főzelék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük