A zöldborsó főzeléket nagyon egyszerű elkészíteni, de ugyanolyan egyszerű elrontani is. Egyszer frankón ettem egy olyat, ami inkább hajazott egy kevésbé sikerült pudingra, amelybe véletlenül beleborult néhány szem borsó. A jó borsófőzelékhez nem kell sem rántás, sem habarás. A borsó felét turmixolom, melynek keményítőtartalma tökéletesen megfelel a sűrítésre, nem utolsó sorban pedig élénk zöld színével hozzájárul az étel szépségéhez. Az ízesítés érdekessége, hogy a szerecsendió mellett egy pici kömény is került bele, savak beállításához pedig limelevet használtam. A főzelék a sokféle feltéttől – fürjtojás, kolbász, wasabis zöldborsó, petrezselyem – lesz változatos és izgalmas a szemnek és az ízlelőbimbóknak egyaránt.
Hozzávalók:
30 g szőlőmagolaj
1 fej vöröshagyma
900 g zöldborsó
400 g tej
100 g tejszín
1/2 lime leve
5 g eritrit (vagy cukor)
1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
szerecsendió
só
120 g szárazkolbász (újkígyósi)
12 db fürjtojás
wasabis zöldborsó „mustard green peas”
Elkészítése:
A kolbászról lehúzom a belet, kis kockákra vágom, egy serpenyőben megpirítom.
Lecsöpögtetem róla a kisült zsírt.
Szétterítem egy papírtörlőn, ami hamar magába szívja a felesleges zsírt, így aztán átteszem egy másikra. Amikor kihűlnek a darabkák, igazán ropogósak lesznek. Tálalásig félreteszem.
Az olajon, lassú tűzön megpirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát.
Amikor a hagyma már készen van, hozzápirítom a fokhagymát is.
Hozzáadom a borsó felét.
Ízesítem egy kevés köménnyel és szerecsendióval.
Mehet bele az eritrit vagy cukor.
Sózom.
Felöntöm a tejjel és puhára főzöm.
Összeturmixolom a tejszínnel. Ez lesz a főzelék „mártásos része”.
A mártáshoz hozzáadom a zöldborsó másik felét, és néhány perc alatt puhára főzöm.
Közben elkészítem a tojást. Egy HIDEG serpenyőt vékonyan kikenek olajjal. Néhány kör alakú formát szintén beolajozok, ezekbe öntöm a tojásokat.
Amikor megvannak az előkészületek, akkor kapcsolom be alatta a gázt, de csak nagyon rövid időre. Amikor a fehérje elkezd kifehéredni már el is zárom. A lényeg, hogy a sárgája teljesen folyós maradjon.
Visszatérek a főzelékhez. A petrezselyemből félreteszek néhány szálat a tálaláshoz, a többit finomra vágom, és majdnem az összeset beleszóróm a főzelékbe. Körülbelül egy evőkanálnyit szintén a tálalásnál fogok használni.
Belefacsarom a fél lime levét. Összekeverem és már tálalhatok is.
Feltétnek használom a fürjtojást, kolbászmorzsát, wasabis zöldborsót, finomra vágott és néhány egészben hagyott petrezselyem levelet.
szép
Megtetszett ez a recept és ki is próbáltuk. Az egész családnak tetszett. Az alapanyagok meg könnyen beszerezhetőek http://www.ujsagomat.hu/spar/akcios-ujsag-csutortoktol-21-03-2019-1/ innen szoktam megvenni a zöldségeket pl