
A mákos tészta hatalmas gyerekkori kedvenc volt, ami elé csak paradicsomleves jöhetett. Imádom a szétfőtt tésztás változatát is, amelyre szigorúan egy kupacban kerül a porcukros mák. Nah ez most nem az. Kihasználva, hogy a mák jól passzol a vaníliához, citromhoz és különféle gyümölcsökhöz, ezeket mind felhasználtam az ételhez, illetve az olasz durumtészta megadja a rágási élményt is.
Hozzávalók:
az öntethez:
300 g tej
2 db tojássárgája
40 g eritrit
5 cm vaníliarúd
7 g keményítő
só
a tésztához:
200 g tészta (trofie durumtészta, de lehet más is)
30 g darált mák
30 g poreritrit
só
a tálaláshoz:
1 db (bio) citrom reszelt héja
néhány szem áfonya

A tésztát sós vízben megfőzöm.

Az eritritet összekeverem a mákkal.

A mártáshoz felmelegítem a tejet. Nem kell felforralni, 70-75 fok megfelelő.

Hozzáadom a vanília kikapart magjait és magát a rudat is.

Nagyon pici só kerül bele.

A tojást alaposan kikeverem az eritrittel.

Elkeverem benne a keményítőt is.

A meleg tejet belecsorgatom a tojásos keverékbe folyamatos keverés mellett.

Majd visszaöntöm az egészet a lábosba, és óvatosan, folyamatosan keverve sűrűsödésig melegítem.

A megfőtt tésztát összekeverem az eritrites mákkal.

A tálalás menete: öntök a mártásból a tányérra, egy tálalógyűrűt teszek a tányér közepébe, amit megtöltök a mákos tésztával majd eltávolítom azt. A tésztára citromhéjat reszelek, és megpakolom néhány szem áfonyával.


Elég jól kimaxoltátok.
Következô lehetne a grīzes tészta 😀
Igen elegánsra sikerült fogás, míves verzió. Egyetlen egy szépséghibával: ma Mo.-n kereskedelmi forgalomban nem található jónak mondható minőségű mák
Az oka messzire vezetne.