A mákos tészta hatalmas gyerekkori kedvenc volt, ami elé csak paradicsomleves jöhetett. Imádom a szétfőtt tésztás változatát is, amelyre szigorúan egy kupacban kerül a porcukros mák. Nah ez most nem az. Kihasználva, hogy a mák jól passzol a vaníliához, citromhoz és különféle gyümölcsökhöz, ezeket mind felhasználtam az ételhez, illetve az olasz durumtészta megadja a rágási élményt is.
Hozzávalók:
az öntethez:
300 g tej
2 db tojássárgája
40 g eritrit
5 cm vaníliarúd
7 g keményítő
só
a tésztához:
200 g tészta (trofie durumtészta, de lehet más is)
30 g darált mák
30 g poreritrit
só
a tálaláshoz:
1 db (bio) citrom reszelt héja
néhány szem áfonya
A tésztát sós vízben megfőzöm.
Az eritritet összekeverem a mákkal.
A mártáshoz felmelegítem a tejet. Nem kell felforralni, 70-75 fok megfelelő.
Hozzáadom a vanília kikapart magjait és magát a rudat is.
Nagyon pici só kerül bele.
A tojást alaposan kikeverem az eritrittel.
Elkeverem benne a keményítőt is.
A meleg tejet belecsorgatom a tojásos keverékbe folyamatos keverés mellett.
Majd visszaöntöm az egészet a lábosba, és óvatosan, folyamatosan keverve sűrűsödésig melegítem.
A megfőtt tésztát összekeverem az eritrites mákkal.
A tálalás menete: öntök a mártásból a tányérra, egy tálalógyűrűt teszek a tányér közepébe, amit megtöltök a mákos tésztával majd eltávolítom azt. A tésztára citromhéjat reszelek, és megpakolom néhány szem áfonyával.
Elég jól kimaxoltátok.
Következô lehetne a grīzes tészta 😀
Igen elegánsra sikerült fogás, míves verzió. Egyetlen egy szépséghibával: ma Mo.-n kereskedelmi forgalomban nem található jónak mondható minőségű mák
Az oka messzire vezetne.