Szeretjük a halat, legyen az édesvízi vagy tengeri, előszeretettel készítjük őket. A vörös tonhal ritka vendég a konyhánkban, nem könnyű igazán szépet kapni, és az ára is elég magas. Az íze és az állaga azonban kárpótol a beszerzés nehézségeiért.
Egy igazi kora nyári fogást készítettünk, sült újburgonyát és egy sütőben töppesztett paradicsomból készült salsát tettünk mellé a tányérra. A vörös tonhalat akkor szeretjük, ha nincs átsütve, kiszárítva, ha ilyen szép piros marad a közepe.
Hozzávalók:
400 g vörös tonhal
750 g újburgonya
50 g vaj
olívaolaj
só
bors
A salsához:
12 db koktélparadicsom
1 teáskanál kókuszvirág cukor
1 evőkanál sötét balzsamecet
5 gerezd fokhagyma
10 szem olajbogyó
2 evőkanál olívaolaj
só
friss bazsalikom a tálaláshoz
Elkészítése:
A megmosott újburgonyákra öntök egy kevés olívaolajat, ráteszem a felkockázott vajat, sózom és borsozom. 180 fokon sütöm 45-60 percig, míg a héja aranybarna és finoman ráncolt nem lesz.
Lesütöm a salsához a zöldségféléket. A félbevágott koktélparadicsomokat szilikonos sütőpapírra rakom, megszórom kókuszvirág cukorral.
Sózom, borsozom.
Közé szórom a fokhagyma gerezdeket és a különböző olívabogyókat.
Meglocsolom balzsamecettel. 20 perc alatt, 180 fokon készre sütöm.
Akkor jó, ha megkezdődik a paradicsom és az olajbogyó töppedése, de még nem szárad ki nagyon.
Eközben az újkrumpli is elkészült, gyönyörű aranybarna, és csak úgy illatozik.
Összevágom a salsa alapanyagait, hozzácsurgatva közben egy kevés olívaolajat.
Szép szeleteket alakítok ki a vörös tonhal filéből, sózom, borsozom.
A szeletek minden oldalát megsütöm, de csak annyira, hogy a közepe rózsaszín maradjon.
Már tálalhatok is. Alulra kerül a salsa, arra az újkrumpli és rá a halszelet. Egy kevés friss bazsalikom jól passzol hozzá színben és ízben is.
Gyönyörű!!!
De hol kapok én a Budaörsi halpiacon kívül megbízható vörös tonhalat?