Vörös tonhal salsával és újburgonyával

Vörös tonhal salsával és újburgonyával

01_ton_salsa.jpg

Szeretjük a halat, legyen az édesvízi vagy tengeri, előszeretettel készítjük őket. A vörös tonhal ritka vendég a konyhánkban, nem könnyű igazán szépet kapni, és az ára is elég magas. Az íze és az állaga azonban kárpótol a beszerzés nehézségeiért.

Egy igazi kora nyári fogást készítettünk, sült újburgonyát és egy sütőben töppesztett paradicsomból készült salsát tettünk mellé a tányérra. A vörös tonhalat  akkor szeretjük, ha nincs átsütve, kiszárítva, ha ilyen szép piros marad a közepe. 

Hozzávalók:

400 g vörös tonhal
750 g újburgonya
50 g vaj
olívaolaj

bors

A salsához:

12 db koktélparadicsom
1 teáskanál kókuszvirág cukor
1 evőkanál sötét balzsamecet
5 gerezd fokhagyma
10 szem olajbogyó
2 evőkanál olívaolaj

friss bazsalikom a tálaláshoz

Elkészítése:

A megmosott újburgonyákra öntök egy kevés olívaolajat, ráteszem a felkockázott vajat, sózom és borsozom. 180 fokon sütöm 45-60 percig, míg a héja aranybarna és finoman ráncolt nem lesz. 

02_ton_salsa.jpg

Lesütöm a salsához a zöldségféléket. A félbevágott koktélparadicsomokat szilikonos sütőpapírra rakom, megszórom kókuszvirág cukorral.

03_ton_salsa.jpg

Sózom, borsozom. 

04_ton_salsa.jpg

Közé szórom a fokhagyma gerezdeket és a különböző olívabogyókat. 

05_ton_salsa.jpg

Meglocsolom balzsamecettel. 20 perc alatt, 180 fokon készre sütöm.

06_ton_salsa.jpg

Akkor jó, ha megkezdődik a paradicsom és az olajbogyó töppedése, de még nem szárad ki nagyon.

07_ton_salsa.jpg

Eközben az újkrumpli is elkészült, gyönyörű aranybarna, és  csak úgy illatozik.

08_ton_salsa.jpg

Összevágom a salsa alapanyagait, hozzácsurgatva közben egy kevés olívaolajat.

10_ton_salsa.jpg

Szép szeleteket alakítok ki a vörös tonhal filéből, sózom, borsozom.

11_ton_salsa.jpg

A szeletek minden oldalát megsütöm, de csak annyira, hogy a közepe rózsaszín maradjon.

13_ton_salsa.jpg

Már tálalhatok is. Alulra kerül a salsa, arra az újkrumpli és rá a halszelet. Egy kevés friss bazsalikom jól passzol hozzá színben és ízben is.

15_ton_salsa.jpg

 

One thought on “Vörös tonhal salsával és újburgonyával

Hozzászólás a(z) Attilajukkaja bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük