A lecsó óriási kedvenc, minden nyarunkat végigkíséri. Nagy adagokban szoktuk készíteni, hogy aztán napokig rá tudjunk járni.
Hozzávalók:
70 g füstölt szalonna
40 g sertészsír
400 g vöröshagyma
200 g lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
1700 g paprika
500 g paradicsom
500 g víz
1 púpos evőkanál fűszerpaprika
debreceni kolbász
só
bors
chili
Elkészítése:
Megtisztítom a zöldségeket, és a leesőből felteszek egy alaplevet.
Kiolvasztom a kockára vágott füstölt szalonnát, és hozzáadom a plusz zsírt is.
Rádobom a cikkekre vágott hagymát és aranysárgára pirítom.
Sózom, borsozom, beleteszem a vágott fokhagymát.
A karikára vágott paprika is az edénybe kerül.
Jöhet az elmaradhatatlan, jó minőségű fűszerpaprika, a lecsó lelke.
A kockára vágott paradicsom is zuttyanhat a fazékba.
Az alaplét leszűröm.
A megfelelő mennyiséget a rotyogó lecsóba öntöm, de nem hígítom túl, maradjon csak jó sűrű a szaftja.
Utoljára kerül bele egy kis macskapecs paprika, akkor az igazi, ha a háttérben bizsereg a kapszaicin egy kicsit.
Kockásra vagdosom a kolbászkákat.
Megsütöm.
A sült debreceni a lecsó tetején találja meg a helyét egy kis csípős paprika társaságában. Friss, ropogós kenyérrel mennyei vacsora.
nahát, milyen jó ötlet a leeső zöldségből készült alaplével felönteni a lecsót.
@Borzasztó Károly: Brrrr…Lecsót vizes alaplével felönteni…aki ilyet csinál az sok egyéb aljasságra is képesítve van! A lecsó vastag szaftját a szalonnazsíron zsibbadó hagymának kell előkészítenie (amelyre só és cukor kell, hogy utóbbi karamellizálódva ellensúlyozza egy picit a paradicsom savasságát!), s utána a paprika összepárolódása után a paradicsom leve állítja be a szaft állagát. Ahogy marhapörköltre sem öntünk vizet, csak bort, úgy a lecsó megszentségtelenítése mindenféle „zöldség alaplével” egy valódi rémálom! Fúúúúúúj….
@Leooo: Így igaz.
Azért nem értem a felöntést, mert fél kiló paradicsomból és 1.7 kg. paprikából annyi lé keletkezik, hogy inkább az a gond, hogy túl szottyos lesz. Lecsóba vizet, mégha alaplé is?
Példa rá: Djuvec: 1 réteg vereshagyma, 1 réteg rizs (nem előfőzött, nyers!), egy sor előpirított valamilyen hús (ha nem bárány-kecske akkor sertés). 1 réteg paprika, egy réteg paradicsom. Aztán ugyanez a rétegzés mégegyszer. Sütőbe vele. A hagyma-paprika-paradicsom kombóból annyi lé jön ki, hogy a NYERS RIZS tökéletesen megpuhul. Ha a rizs is megfő a „lecsó alapanyagok” levében, akkor minek kellene a lecsóba alaplé?
@Leooo: Brrrr… cukrot bele. Aki ilyet tesz az más aljasságokra is képes. 😉
@Nyírjeslakó: Nem lehet, hogy az a különbség, hogy van aki fedő alatt készíti és van aki nem? Fedő alatt nem kell semmivel felönteni, míg fedő nélkül kellhet?
@C16SE: Lehetséges. De inkább attól függ, milyen paradicsommal készíted a lecsót. A Lucullusnak nem sok leve van, másfajtából, meg ha kettévágod, csak úgy dől a lé. Mindenesetre, változatlanul efnntartom: ha a Djuvec-emnél a hagymaából, pparikából-paradicsomból kifővő-kisülő lében képes megfőni a nyers rizs, akkor ennyi lé elég a lecsóhoz is. De hát ahány ház, annyi szokás.
@Nyírjeslakó: Én sem szoktam bele rakni plusz vizet, de az is igaz, hogy én fedő alatt készítem és úgy pont jó lesz. De én ezt is megkóstolnám szívesen, sőt jól bezabálnék belőle. 😀
@C16SE: Brrrr… Lucullus paradicsomot magyar lecsóba…hát te tudod emberfia! 😛
cukor, mint karamellizalas? en inkabb a paprikaval kezdem, es azt jol lepiritom (karamellizalas). a hagyma csak ez utan jon. a vegen a paradicsom. vizet? furan nezne ki..