Több pisztrángos fogás is van már a blogon, egy igazi különlegesség a forró füstön készült és egy klasszikus vajas, mandulás változat. Most egy újabb elkészítési módját mutatjuk be ennek a remek halacskának: vajban konfitáltuk, így szaftos és ízes lett a végeredmény. A körete zsenge karalábéból készült püré, ropogósra sütött újburgonya. Természetesen a kertből szedett friss fűszernövények sem maradhattak le.
Hozzávalók:
A pisztránghoz:
2 db pisztráng filé
100 g vaj
1 db friss babérlevél
só
A burgonyához:
400 g parázsburgonya
néhány szál citromillatú kakukkfű
1-2 evőkanál vaj (amiben a pisztráng készült)
só
A karalábéhoz:
300 g karalábé
30 g vaj
100 g tejszín
friss citromlé
víz
só
Tálaláshoz:
fodros petrezselyem
lila bazsalikom
citromillatú kakukkfű
Elkészítése:
A karalábét megpucolom, puhára párolom a vajjal, pici sóval és vízzel. Amikor megpuhult leöntöm róla a vizet, amit félreteszek. Selymesre turmixolom a tejszínnel, az állagát pedig beállítom a főzővízzel. Ízesítem friss citromlével és sóval.
A burgonyát megmosom, sózom. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütöm.
A megpuhult burgonyákat félbevágom és hűlni hagyom.
A pisztráng filékből egy csipesszel eltávolítom a szálkákat és sózom.
Egy tálba teszek 2 nagy kupac vajat, bőrrel felfelé a kupacokra fektetem a halszeleteket. Egy babérlevelet is hozzáteszek.
110 fokra előmelegített sütőbe teszem a halat 10-12 percre.
1-2 evőkanálnyi vajat átszedek egy serpenyőbe a pisztráng alól. A burgonyák vágási felületét jól megpirítom. Citromillatú kakukkfűvel ízesítem.
Tálaláskor először a karalábépüré kerül a tányérra, majd a pirított burgonya következik.
A halszeletet a burgonyára fektetem, és a kertből szedett friss fűszerekkel színesítem a tányért.