Vajas pisztráng karalábéval és újburgonyával

Vajas pisztráng karalábéval és újburgonyával

00_vajas_pisztrang.jpg

Több pisztrángos fogás is van már a blogon, egy igazi különlegesség a forró füstön készült és egy klasszikus vajas, mandulás változat. Most egy újabb elkészítési módját mutatjuk be ennek a remek halacskának: vajban konfitáltuk, így szaftos és ízes lett a végeredmény. A körete zsenge karalábéból készült püré, ropogósra sütött újburgonya. Természetesen a kertből szedett friss fűszernövények sem maradhattak le.

Hozzávalók:

A pisztránghoz:

2 db pisztráng filé
100 g vaj
1 db friss babérlevél

A burgonyához:

400 g parázsburgonya
néhány szál citromillatú kakukkfű
1-2 evőkanál vaj (amiben a pisztráng készült)

A karalábéhoz:

300 g karalábé
30 g vaj
100 g tejszín
friss citromlé
víz

Tálaláshoz:

fodros petrezselyem
lila bazsalikom
citromillatú kakukkfű

Elkészítése:

A karalábét megpucolom, puhára párolom a vajjal, pici sóval és vízzel. Amikor megpuhult leöntöm róla a vizet, amit félreteszek. Selymesre turmixolom a tejszínnel, az állagát pedig beállítom a főzővízzel. Ízesítem friss citromlével és sóval. 

01_vajas_pisztrang.jpg

A burgonyát megmosom, sózom. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütöm.

02_vajas_pisztrang.jpg

A megpuhult burgonyákat félbevágom és hűlni hagyom. 

03_vajas_pisztrang.jpg

A pisztráng filékből egy csipesszel eltávolítom a szálkákat és sózom.

04_vajas_pisztrang.jpg

Egy tálba teszek 2 nagy kupac vajat, bőrrel felfelé a kupacokra fektetem a halszeleteket. Egy babérlevelet is hozzáteszek.

05_vajas_pisztrang.jpg

110 fokra előmelegített sütőbe teszem a halat 10-12 percre. 

06_vajas_pisztrang.jpg

1-2 evőkanálnyi vajat átszedek egy serpenyőbe a pisztráng alól. A burgonyák vágási felületét jól megpirítom. Citromillatú kakukkfűvel ízesítem.

07_vajas_pisztrang.jpg

Tálaláskor először a karalábépüré kerül a tányérra, majd a pirított burgonya következik.

08_vajas_pisztrang.jpg

A halszeletet a burgonyára fektetem, és a kertből szedett friss fűszerekkel színesítem a tányért.

09_vajas_pisztrang.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük