Édeskés ízű, puha kifli, hasonlít a molnárkára. Vajazhatom, ehetem lekvárral, mézzel, gubát, esetleg máglyarakást csinálhatok belőle, ihatok hozzá tejeskávét, forró csokoládét, mézes tejet. Kiváló szendvicsalap is, különösen jól passzolnak hozzá a halak, különböző füstölt húsok, úgy általában a karakteres, fűszeres ízek.
Hozzávalók:
500 g finomliszt
320 g tej
25 g élesztő
75 g vaj
50 g porcukor
8 g só
1 db tojás
Elkészítése:
A tej harmadába belemorzsolom az élesztőt.
Beleszórok 1 teáskanál porcukrot.
Néhány teáskanál liszttel jól elkeverem, hogy sűrű palacsintatészta állagok kapjak.
A tetejét is megszórom liszttel. Langyos helyen 15-20 percig pihentetem.
Ha megkelt, mehet a dagasztóüstbe a lisztre.
A maradék tejet is mellé öntöm.
Mehet a maradék porcukor és a só is az üstbe. Közepes fordulatszámon addig dagasztom, míg el nem válik az edény falától.
A dagasztás utolsó fázisában adom hozzá az olvasztott vajat.
Készre dagasztom, és kiszedem a gépből a tésztát.
Nedves konyharuha alatt, 35-40 fokon a duplájára kelesztem.
A tésztát 6 darabra osztom, és sodrással kialakítom a hosszúkás kifli formát.
Sütőpapírra teszem a kifliket, megspriccelem vízzel, és 35-40 fokon duplájára kelesztem, nem hagyom megszáradni a felületét a kelesztés alatt, ha kell, újra spriccelem.
Ha megkelt, egész tojással megkenem a felületét.
Tetejét pengével bevagdosom.
180 fokon készre sütöm, és rácson hagyom kihűlni, így nem párásodik át az alja.
Isteni szendvicseket fogok készíteni belőle.
Meg szeretném kérdezni, hogy a kiflit kb. 20-2 5 percig kell sütni?
@Krisztina Földi: 20-30 perc