Csavart, vajas kifli

Csavart, vajas kifli

01_csavart_kifli.jpg

A kifli a legtöbb emberben kellemes emlékeket ébreszt. Gyermekkori tejbe, kakaóba mártogatás, a csücsök leharapása. Mákos, diós gubának történő felkarikázás, esetleg kettévágós, megvajazós, mézrácsurgatós képek is bevillanthatnak. És természetesen ott vannak a párizsis, kolbászos, szalámis szendók is.

Hozzávalók:

600 g finomliszt
30 g élesztő
150 g tej
250 g natúr joghurt
70 g vaj
50 g olaj
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só

A szóráshoz:

szezám
fekete szezám
hawaii-i zöld só
cheddar

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsolom a tej harmadába. 02_csavart_kifli.jpg

Egy teáskanál porcukrot szórok bele. 

03_csavart_kifli.jpg

Elkeverem annyi liszttel hogy tejszín sűrűségű legyen. A tetejét is meghintem liszttel, 35-40 fokon hagyom feljönni. 

04_csavart_kifli.jpg

Mehet is a felfuttatott élesztő a dagasztóüstbe a liszt mellé. 

05_csavart_kifli.jpg

Beleöntöm az olvasztott vajat és a joghurtot. Megkezdem a dagasztást. 

06_csavart_kifli.jpg

A dagasztás végén öntöm bele az olajat.

07_csavart_kifli.jpg

Kiszedem a tésztát az üstből.

09_csavart_kifli.jpg

Megformázom és egy edénybe teszem.

10_csavart_kifli.jpg

30-35 fokon kétszeresére kelesztem. 

11_csavart_kifli.jpg

20-24 egyforma darabra osztom.

12_csavart_kifli.jpgKigömbölyítés következik.

13_csavart_kifli.jpg

Háromszögeket nyújtok a gömbökből. 

14_csavart_kifli.jpg

A háromszögeket felcsavarom. 

15_csavart_kifli.jpg

A kifliket sütőpapírral fedett tepsire teszem, megpermetezem vízzel és 30-35 fokon duplájára kelesztem őket. 

17_csavart_kifli.jpg

Sütés előtt megszórom a kiflik nedves felületét sóval vagy szezámmal.

18_csavart_kifli.jpg

Esetleg egy kis cheddar sajttal. 

19_csavart_kifli.jpg

180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm. 

20_csavart_kifli.jpg

Ha kisültek a kiflik a papírról levéve rácsra teszem azokat, így nem párásodik be az aljuk kihűléskor.

21_csavart_kifli.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük