Sacher tortát szerettem volna készíteni, ami kandírozott narancshéj nélkül nem az igazi. Azok a narancshéjak, amelyeket kóstoltam mostanában, sajnos nem voltak finomak, ráadásul 6-8000 forintba került belőlük egy kiló, így hát megvettem a kezeletlen narancsot, és elkészítettem belőle kandírozott narancshéjat. Sőt a narancs gyümölcshúsát kifilézve még narancslekvárt is készítettem egy üveggel. No de térjünk vissza a kandírozott narancshéjhoz! Akkor szép, ha szinte áttetszőre üvegesedik, akkor finom, ha a narancshéj fehér részének kesernyés ízeit sikerül enyhén tonikos háttérként megjeleníteni, kiemelve a friss narancsízt pár tekerés sóval. Jól használható édességekbe, mártásokba, kelt tésztákba, pácokba…
Hozzávalók:
400 g narancshéj (1000 g narancsból)
500 g víz
500 g cukor
pici citromsav
só
Elkészítése:
A megmosott narancsok héját vékonyan, negyedeket képezve bemetszem, majd lehúzom a gerezdekről.
A héjcikkeket hideg vízben áztatom 2-3 napig, minden nap cserélem a vizet rajta.
Az 500 g vízbe teszem a narancshéj cikkeket, felforralom, 6 percig főzöm.
Rádobom a cukrot.
Enyhén sózom.
Némi citromsavval gátolom a későbbi kristályosodását.
Lassan főzöm 120 percig, majd 24 órára félreteszem, ezután ismét 120 perc főzés következik, ha kell pótlom az elpárolgó vizet.
Még melegen, üvegekbe rakom a héjakat, és felöntöm azokat az illatos sziruppal.
Két üveg lett belőle, darabonként 380 g töltősúllyal.
Kupakkal lezárva évekig eláll hűtés nélkül is az igen magas cukortartalma miatt.