Narancslekvár

Narancslekvár

01_narancslekvar.jpg

Kandírozott narancshéjat készítettem Sacher tortához, a megmaradt narancsot kifiléztem és lekvárt készítettem belőle. Jönnek az ünnepek, remek helye lesz a karácsonyi menüben. Kacsához, mártásokhoz, szószokhoz, öntetekhez, édességekhez remekül felhasználható. Enyhén kesernyés, tonikos és a háttérben sós íze megkapó, arra késztet, hogy újra és újra megkóstoljam.

Hozzávalók:

420 g narancsfilé (1 kg narancsból)
120 g narancslé (filézés közben keletkezett)
200 g cukor
80 g víz

citromsav

Elkészítése:

Íme az illatos, nem túl vastag héjú narancs, természetesen kezeletlen.

02_narancslekvar.jpg

A héjukat négy helyen nem túl mélyen bemetszem, így szépen egyben le tudom venni a kandírozáshoz.  

03_narancslekvar.jpg

A narancsokat éles késsel kifilézem, eközben a levet is felfogom, ami kicsurog, és felhasználom a lekvár készítéshez. 

04_narancslekvar.jpg

A narancslébe beleteszem a vizet és a cukrot.

05_narancslekvar.jpg

Enyhén sózom. 

06_narancslekvar.jpg

Kevés citromsavval gátolom a későbbi kristályosodást.

07_narancslekvar.jpg

Szépen forr, kezd besűrűsödni a szirup. 

08_narancslekvar.jpg

Beleteszem a narancsfiléket, ilyenkor újra hígabb lesz a filék kötött víztartalmának a hő hatására történő felszabadulásától. Jól összefőzöm. 

09_narancslekvar.jpg

Az állagát úgy állítom be, hogy kihűléskor még sűrűsödni fog. 

10_narancslekvar.jpg

Még forrón üvegbe szedem. 

11_narancslekvar.jpg

Ha hosszabban szeretném tárolni, vízfürdőben az egészet sterilizálom, én most csak átfordítottam, hogy a kupakot is jól átjárja a forróság.

12_narancslekvar.jpg

Igazán tetszetős lett.

13_narancslekvar.jpg

One thought on “Narancslekvár

  1. Jó, csak még egy ötlet a szószokon, mártásokon kívül. Reggeli. Vajas kenyér, vagy pirítós, vékony szelet sajt, trappistától akármeddig, ki mit szeret, arra a narancslekvár. Nagyon jó íz kombináció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük