Még az ünnepi sütéshez készítettem kandírozott héjakat, köztük citromhéjat is. Az így felszabadult citromhúst kifilézve remek alapanyagot kaptam a citromlekvárhoz is. Sokrétűen felhasználható különböző desszertekhez.
Hozzávalók:
240 g citromfilé (1000 g citromból)
80 g citromlé (ami a filézés során keletkezik)
150 g kristálycukor
só
Elkészítése:
A citromok héját négy helyen, nem túl mélyen bemetszem, így szépen egyben le tudom venni a kandírozáshoz.
A citromokat éles késsel kifilézem, eközben a levet is felfogom, ami kicsurog, és felhasználom a lekvár készítéshez.
A citromlében feloldom a cukrot.
Beleteszem a citromfiléket, ilyenkor újra hígabb lesz a filék kötött víztartalmának a hő hatására történő felszabadulásától. Jól összefőzöm.
Még forrón üvegekbe szedem.
Ha hosszabban szeretném tárolni, vízfürdőben az egészet sterilizálom, én most csak átfordítottam, hogy a kupakot is jól átjárja a forróság.