Sok halat eszünk, szeretjük az olajos és paradicsomos szardíniát, heringet, makrélát is. Már régóta forgattuk a fejünkben, hogy készíteni kéne házilag. Egyszer a piacot járva megpillantottuk a szardíniákat a halas pultban, vettünk is néhány kilónyit a saját halkonzerv projekthez. A finom szálkákat a hőkezelés, az olajsavak vagy a paradicsom savai gyengítik, oldják, puhítják fel. Az eredmény szinte tökéletes lett, íme az paradicsomos verzió.
Hozzávalók:
2000 g szardínia (fej nélkül, tisztítva)
1000 g paradicsompüré
19 g só
10 vékony szelet jalapeno
Foolchili – füstölt paprika krém
Elkészítése:
A megtisztított szardíniát sózom.
Egymás mellé helyezem azokat a befőttesüvegben, és 130 fokon, 60 percig sütöm a nyitott üvegekben a halat. (240 ml-es üvegeket használok, egy üvegbe 200 g hal fér. )
A bennük összegyűlt levet leöntöm, összegyűjtöm.
Az elősütött szardínia mellé csúsztatom a jalapeno korongokat.
A felmelegített paradicsompürével tele szedem az üvegeket, óvatosan kocogtatom a deszkához a feneküket, így a szósz a legapróbb réseket is kitölti.
Rásegítek kicsit egy hústűvel, hogy tényleg minden légbuborékot eltávolíthassak.
Egy kevés füstölt paprika krémmel bolondítom meg.
Szedek rá egy keveset az üvegekből kiöntött halléből is, sok ízt hordoz, kár volna nem beletenni.
Mehetnek a vízfürdőbe az utolsó hőkezelésre. 100 fokon tartom őket 60 percig.
Íme a szépséges halkonzervek.
Friss, ropogós kenyéren tálaltam kapribogyóval és egy szép bazsalikomlevéllel, némi olajbogyóval.
Szia!
Nagyon vártam már ezt a receptet. Imádom a paradicsomos halat, de eddig csak makrélás receptet(befőzős) találtam, én meg horgász lévén sneciből csinálnám ami méretileg jobban hasonlít a szardiniára. A kérdésem a következő lenne, friss, vagy fagyasztot szardiniát vettél.
Majd írhatnál a tapasztalatokról, meddig merjem tárolni, esetleg plusz fűszer( a megszokott boltihoz képest nem sok van benne(persze attól még lehet finom)).