Paradicsomos szardínia

Paradicsomos szardínia

00_paradicsomos_szardinia.jpg

Sok halat eszünk, szeretjük az olajos és paradicsomos szardíniát, heringet, makrélát is. Már régóta forgattuk a fejünkben, hogy készíteni kéne házilag. Egyszer a piacot járva megpillantottuk a szardíniákat a halas pultban, vettünk is néhány kilónyit a saját halkonzerv projekthez. A finom szálkákat a hőkezelés, az olajsavak vagy a paradicsom savai gyengítik, oldják, puhítják fel. Az eredmény szinte tökéletes lett, íme az paradicsomos verzió.

Hozzávalók:

2000 g szardínia (fej nélkül, tisztítva)
1000 g paradicsompüré
19 g só
10 vékony szelet jalapeno
Foolchili – füstölt paprika krém

Elkészítése:

A megtisztított szardíniát sózom.

01_paradicsomos_szardinia.jpg

Egymás mellé helyezem azokat a befőttesüvegben, és 130 fokon, 60 percig sütöm a nyitott üvegekben a halat. (240 ml-es üvegeket használok, egy üvegbe 200 g hal fér. )

02_paradicsomos_szardinia.jpg

A bennük összegyűlt levet leöntöm, összegyűjtöm.

03_paradicsomos_szardinia.jpg

Az elősütött szardínia mellé csúsztatom a jalapeno korongokat. 

04_paradicsomos_szardinia.jpg

A felmelegített paradicsompürével tele szedem az üvegeket, óvatosan kocogtatom a deszkához a feneküket, így a szósz a legapróbb réseket is kitölti. 

05_paradicsomos_szardinia.jpg

Rásegítek kicsit egy hústűvel, hogy tényleg minden légbuborékot eltávolíthassak. 

06_paradicsomos_szardinia.jpg

Egy kevés füstölt paprika krémmel bolondítom meg. 

07_paradicsomos_szardinia.jpg

Szedek rá egy keveset az üvegekből kiöntött halléből is, sok ízt hordoz, kár volna nem beletenni. 

08_paradicsomos_szardinia.jpg

Mehetnek a vízfürdőbe az utolsó hőkezelésre. 100 fokon tartom őket 60 percig.

09_paradicsomos_szardinia.jpg

Íme a szépséges halkonzervek.

10_paradicsomos_szardinia.jpg

Friss, ropogós kenyéren tálaltam kapribogyóval és egy szép bazsalikomlevéllel, némi olajbogyóval.

11_paradicsomos_szardinia.jpg

One thought on “Paradicsomos szardínia

  1. Szia!
    Nagyon vártam már ezt a receptet. Imádom a paradicsomos halat, de eddig csak makrélás receptet(befőzős) találtam, én meg horgász lévén sneciből csinálnám ami méretileg jobban hasonlít a szardiniára. A kérdésem a következő lenne, friss, vagy fagyasztot szardiniát vettél.
    Majd írhatnál a tapasztalatokról, meddig merjem tárolni, esetleg plusz fűszer( a megszokott boltihoz képest nem sok van benne(persze attól még lehet finom)).

Hozzászólás a(z) Zoli8181 bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük