A focaccia egy olasz eredetű kenyérféleség. Kevés munkával elkészíthető, kívül ropogós, belül puha és csupa lyuk, üreg, buborék. A tetejét kakukkfűvel és durva szemű sóval szórtuk meg sütés előtt. Tálaláskor pakoltunk mellé olajbogyót és fermentált chilit, volt aki vajjal ette és volt, aki olívaolajba tunkolta.
Hozzávalók:
a előtésztához (biga):
250 g bl80 liszt
190 g víz
10 g élesztő
a focacciához:
biga a fenti recept szerint
250 g bl80 liszt
230 g víz
18 g só
8 g élesztő
a szóráshoz:
durva só
kakukkfű
a tálaláshoz:
olajbogyó
olívaolaj
vaj
chili savanyúság
Elkészítése:
Bedagasztom az előtésztát, azaz a bigát. Az üstbe teszem a 250 g lisztet és a 10 g élesztőt.
Hozzáöntöm a 190 g vizet, jól összedagasztom.
12-24 órát hűtőszekrényben érlelem.
16 óra érlelés után ilyen szépen megemelkedett a biga a hűtőben:
Bedagasztom a focaccia tésztát. A dagasztóüstbe teszem a 250 g bl80-as lisztet és az előtésztát.
Belemorzsolom az élesztőt.
Beleöntöm a vizet, két perces dagasztás következik.
Végül a só is a tésztába kerül, 3-4 perc alatt jól kidagasztom.
Kiolajozok egy fedeles műanyagdobozt.
Beleteszem a kigömbölyített tésztát.
Duplájára kelesztem, majd minden oldalát középre hajtom, ismét duplájára kelesztem, ezután megismétlem a hajtogatást, végül ismét duplájára kelesztem.
Íme a szépen megkelt, levegős, hólyagos tészta.
Sütőpapírra borítom, tenyérrel kilapítom, ujjbeggyel mélyedéseket nyomok bele.
A tészta felületét meghintem kakukkfűvel és durva sóval.
Sütés előtt megszurkálom, így nem emelkedik fel túlzottan.
Előmelegített sütőkőre vetve 260 fokon, 20 perc alatt készre sütöm.
Jólesik mellé egy kevés roppanós olajbogyó és néhány darab savanyított chili paprika.
A vajazás elengedhetetlen része a ceremóniának.
A hosszabb csíkokra vágott focaccia darabok jól mártogathatóak a csodásan friss ízű olívaolajba.