Medvehagymás muffin

Medvehagymás muffin

00_medvehagymas_muffin.jpg

A medvehagyma már 15-20 centis leveleket lenget a tavaszi szélben, melyről jól tudjuk, hogy vizet áraszt, amennyiben a saját virágának zenget éneket az emberfia. 10 év közepesen kemény munkája van a medvehagyma ültetvényünkben, így mára már 5 négyzetméteren ontja, egy hónapon keresztül a termést megingathatatlanul. Gyorsan kaptuk magunkat, és vágtunk egy szép csokorral. Burgonyalevesbe és muffinba szántuk az idei első szüret eredményét. Íme a muffin receptje.

Hozzávalók:

150 g kukoricaliszt
70 g rizsliszt
25 g korpa
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna

55 g medvehagyma
150 g tojás
120 g olívaolaj
500 g tej

100 g gouda

Elkészítése:

Összekeverem az olajat, a tojások sárgáját, a mézet, beleszórom az összevágott medvehagymát.

01_medvehagymas_muffin.jpg

A tojásfehérjét közepesen lágy habbá verem a sóval.

02_medvehagymas_muffin.jpg

Összekeverem a liszteket, a korpát, a sütőport és a szódabikarbónát.

03_medvehagymas_muffin.jpg

Beleöntöm a tejet, és csomómentesre keverem. 

04_medvehagymas_muffin.jpg

Hozzáöntöm a tojásos, olajos részt is, és jól elkeverem. 

05_medvehagymas_muffin.jpg

Óvatosan beleforgatom a tojáshabot, enyhén folyós piskóta állagot kell kapnom. 

06_medvehagymas_muffin.jpg

Sütőkapszlival kibélelem a  szilikonformákat, a formákba szedem a muffin masszát, úgy hogy a kapszlik 3/4-ig legyenek csak tele. A felületüket megszórom egy kevés sajttal. 

07_medvehagymas_muffin.jpg

200 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig, azután lecsökkentem a hőmérsékletet 170 fokra, és további 12 percig sütöm. Így gyönyörű aranybarna lesz és nem szárad ki. 

08_medvehagymas_muffin.jpg

Vágott medvehagymával felturbózott körözöttel tálalom. 

09_medvehagymas_muffin.jpg

Akár szendvicsszerűen is betölthető a muffin. 

10_medvehagymas_muffin.jpg

Hűtőszekrénybe téve jól eltartható, ha marad. Mi ketten 12 darabot ettünk meg még melegében körözöttel, a maradék 12-re napokig rájártunk.

11_medvehagymas_muffin.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük