A medvehagyma már 15-20 centis leveleket lenget a tavaszi szélben, melyről jól tudjuk, hogy vizet áraszt, amennyiben a saját virágának zenget éneket az emberfia. 10 év közepesen kemény munkája van a medvehagyma ültetvényünkben, így mára már 5 négyzetméteren ontja, egy hónapon keresztül a termést megingathatatlanul. Gyorsan kaptuk magunkat, és vágtunk egy szép csokorral. Burgonyalevesbe és muffinba szántuk az idei első szüret eredményét. Íme a muffin receptje.
Hozzávalók:
150 g kukoricaliszt
70 g rizsliszt
25 g korpa
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
55 g medvehagyma
150 g tojás
120 g olívaolaj
500 g tej
100 g gouda
Elkészítése:
Összekeverem az olajat, a tojások sárgáját, a mézet, beleszórom az összevágott medvehagymát.
A tojásfehérjét közepesen lágy habbá verem a sóval.
Összekeverem a liszteket, a korpát, a sütőport és a szódabikarbónát.
Beleöntöm a tejet, és csomómentesre keverem.
Hozzáöntöm a tojásos, olajos részt is, és jól elkeverem.
Óvatosan beleforgatom a tojáshabot, enyhén folyós piskóta állagot kell kapnom.
Sütőkapszlival kibélelem a szilikonformákat, a formákba szedem a muffin masszát, úgy hogy a kapszlik 3/4-ig legyenek csak tele. A felületüket megszórom egy kevés sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig, azután lecsökkentem a hőmérsékletet 170 fokra, és további 12 percig sütöm. Így gyönyörű aranybarna lesz és nem szárad ki.
Vágott medvehagymával felturbózott körözöttel tálalom.
Akár szendvicsszerűen is betölthető a muffin.
Hűtőszekrénybe téve jól eltartható, ha marad. Mi ketten 12 darabot ettünk meg még melegében körözöttel, a maradék 12-re napokig rájártunk.