Csókolom, répatorta van? A répatorta a nyuszikás vicc óta egy óriási klasszikus, akkor az igazi ha jó szaftos marad a közepe. Mi most cukor- és búzalisztmentesen készítettük el.
Hozzávalók:
470 g mandulaliszt
130 g zabliszt
23 g sütőpor
780 g sárgarépa (pucolt súly)
260 g eritrit
10 db tojás
2 db narancs héja
18 g friss gyömbér
2 g fahéj
só
450 g natúr joghurt
120 g eritrit
7 lap zselatin
1 citrom reszelt héja
gyümölcsök
Elkészítése:
Az eritrit harmadával kihabosítom a tojássárgáját.
A répát meghámozom, lereszelem a reszelő apróbb lukú lapján.
A narancs héját és a gyömbért is lereszelem.
Összekeverem a mandulát, a zablisztet és a sütőport egy pici sóval és fahéjjal.
Felverem a fehérjét az eritrit kétharmadával. Az eritritet akkor kezdem el adagolni a fehérjéhez, amikor az már félig felverődött.
Nem verem túl, akkor jó, ha ilyen szép csőrösen engedi el a habverő a fehérjét.
A reszelt répával elkeverem a kihabosított sárgájákat.
Elkeverem benne a többi szárazanyagot.
Finoman beleforgatom a felvert fehérjét.
Tortaformába, illetve szilikonformába adagolom a répás masszát. 170 fokon sütöm. A tortát 35-40 percig, a kisebbeket kb. 15 percig.
Amíg sül, elkészítem a citrusos joghurthabot. Beáztatom hideg vízbe a zselatinlapokat.
Lereszelem a citromhéjat, és a joghurthoz szórom az eritrittel együtt. Összemelegítem.
Elkeverem benne a vízből kiszedett, kicsavart lapzselatinjaimat, majd kihűtöm.
Közben kisültek a répás piskótáim. Mihamarabb kihűtöm azokat.
A megkötött, kihűlt joghurtzselét rúdmixerrel teszem kenhető állagúvá, ha kicsit állni hagyom, újra összezselésedik.
Vastagon elkenem a répatortácskák tetején, ugyanígy járok el a 16 szeletes tortám esetében is.
Különböző citrusfélékből készített filével és áfonyával díszítem.
A nagy torta tetejét is berakom a gyümölcsökkel, ha a joghurthab kihűl és megköt, jól rögzíti a gyümölcsöket.
Íme egy kívánatos szelet a tortából.