Babos káposzta

Babos káposzta

00_babos_kaposzta.jpg

Nehezen akar megindulni a tavaszi keringés, még vissza-visszatekintünk a hajnali hidegek miatt a téli alapanyagok irányába. Íme egy remek babos egytálétel saját savanyú káposztával, házi sós szalonnával, házi füstölt császárhússal, házi babkonzervvel, még a jalapeno is a bent telelő paprikatöveinken termett.

Hozzávalók:

90 g paprikás szalámi
50 g sós szalonna
250 g vöröshagyma
250 g húsos szalonna vagy füstölt sonka
350 g savanyú káposzta
1000 g fejes káposzta
400 g vörösbab
200 g víz
100 g száraz fehérbor
40 g jalapeno
1 db nagyobb paradicsom
3-4 babérlevél
néhány ág kakukkfű
bors

tejföl a tálaláshoz

 

Elkészítése: 

Kipirítom a legyezőre vágott paprikás szalámi zsírját, akkor jó igazán, ha még megmarad az élénk piros színe, de ropogóssá válik a közepesen meleg serpenyőben. Szűrőbe borítom és ott hagyom lecsepegni, kihűlni, csak a tálaláskor lesz rá szükségem, a belőle kipirult zsírt természetesen felhasználom a babos káposzta főzésekor.

01_babos_kaposzta.jpg

Kockára vágom a sózott mangalicaszalonnát.

02_babos_kaposzta.jpg

Edénybe téve, szépen lassan kipirítom. 

03_babos_kaposzta.jpg

Megpirítom rajta a kockára vágott hagymát. 

04_babos_kaposzta.jpg

Hozzádobom a nagy kockára vágott császárhúst, melyet meleg szilvafa füstön készítettem még a télen.

05_babos_kaposzta.jpg

Hozzádobok néhány babérlevelet. Sózom, borsozom. 

07_babos_kaposzta.jpg

Ráteszem a csíkokra gyalult káposztaleveleket. 

08_babos_kaposzta.jpg

Felöntöm némi száraz fehérborral. Néha átkeverve addig párolom, amíg a káposzta a felére össze nem esik. 

09_babos_kaposzta.jpg

Hozzáteszem az átmosott savanyú káposztát. 

10_babos_kaposzta.jpg

A száráról lehúzom a kakukkfű leveleket, és azt is hozzádobom. 15-20 perc alatt a káposztafélék megpuhulnak. 

11_babos_kaposzta.jpg

Mehet bele a házilag eltett babkonzerv is. Mar nem főzöm sokat, hisz a babszemek már kellően puhák, nem szeretném, hogy szétessenek. 

12_babos_kaposzta.jpg

Egy kevés vizet még löttyintek bele. 

13_babos_kaposzta.jpg

És végül beledobom a kockára vágott paradicsomot és a karikázott jalapenot, egy röpke forralás után már el is készült a babos káposztám. 

14_babos_kaposzta.jpg

Tálaláskor a tetejére teszem a ropogós paprikás szalámi darabokat, és nyakon csapom néhány kanál tejföllel.  Szürcsölve ehető, tunkolós lenne, ha épp nem mellőznénk a kenyeret a tavaszi kalória visszafogósdi miatt.  😉

15_babos_kaposzta.jpg

One thought on “Babos káposzta

  1. Próbáljátok ki a paprikás krumplit maradék sonkával. Pingponglabda méretű újkrumpliból, újhagymával, új fokhagymával 🙂
    Elképesztő finom, tök egyszerű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük