A jól bevált, alacsony liszttartalmú burgonyás tészta remegősre főzve, kevés ropogós morzsába hempergetve, savanykás túrókrémmel, sűrített tejjel és friss málnával. Nem könnyű szavakba önteni, ezért a szánkba kanalaztuk. Nektek sem ajánlhatunk mást, készítsétek el Ti is!
Hozzávalók:
a krumpligombóchoz:
400 g burgonya
68 g liszt (bl55)
1/2 tojás (M)
só
a morzsához:
200 g zsemlemorzsa
40 g vaj
a túrókrémhez:
250 g túró
1 citrom reszelt héja
30 g citromlé
40 g cukor
pici só
a mártáshoz:
200 g tejföl (20%)
120 g cukrozott sűrített tej
pici só
a tálaláshoz:
néhány szem málna
Elkészítése:
A burgonyaszemeket jól lesózom és 160 fokon sütöm 60 percig, majd 250 fokon 15 percig, lefedés nélkül. Nem baj, ha egy kicsit kiszárad, koncentrálódik a burgonya íz, valamint jobb állaga lesz a gombócomnak.
Még melegen lehúzom a héját, összetöröm egy deszkán és hagyom teljesen kihűlni.
Vajon, aranybarnára pirítom a kenyérmorzsát.
A túrót összekeverem a cukorral, a kezeletlen citrom reszelt héjával és levével, valamint egy pici sóval.
A tejfölt simára keverem a sűrített tejjel és egy pici sóval.
A krumplihoz adom a tojást.
Beleszórom a lisztet és néhány mozdulattal tésztává gyúrom, nem mozgatom feleslegesen, ha túlgyúrom nehezebb lesz vele dolgozni.
Íme a csodás tészta.
Rudakat sodrok belőle és egyforma darabokra vágom.
Két tenyerem között kialakítom a gombócformákat.
Gyöngyöző vízben rövid idő alatt megfő a tészta. Az alacsony liszttartalma miatt nagyon érzékeny, óvatosan kell vele dolgozni.
Még forrón a pirított morzsába forgatom a lecsepegtetett gombócokat.
Tálalás következik. Bőségesen szedek a mártásból, beleültetem a gombócokat. Melléjük kerül egy nagy kanál túrókrém, félbevágott málnaszemekkel díszítem. Abbahagyhatatlan, a repetázás lehetőségét meg kell teremteni a megfelelő mennyiség elkészítésével.