Túros krumpligombóc

Túros krumpligombóc

01_turos_krumpligomboc.jpg

A jól bevált, alacsony liszttartalmú burgonyás tészta remegősre főzve, kevés ropogós morzsába hempergetve, savanykás túrókrémmel, sűrített tejjel és friss málnával. Nem könnyű szavakba önteni, ezért a szánkba kanalaztuk. Nektek sem ajánlhatunk mást, készítsétek el Ti is!

Hozzávalók:

a krumpligombóchoz:

400 g burgonya
68 g liszt (bl55)
1/2 tojás (M)

a morzsához:

200 g zsemlemorzsa
40 g vaj

a túrókrémhez:

250 g túró
1 citrom reszelt héja
30 g citromlé
40 g cukor
pici só

a mártáshoz:

200 g tejföl (20%)
120 g cukrozott sűrített tej
pici só

a tálaláshoz:

néhány szem málna

Elkészítése:

A burgonyaszemeket jól lesózom és 160 fokon sütöm 60 percig, majd 250 fokon 15 percig, lefedés nélkül. Nem baj, ha egy kicsit kiszárad, koncentrálódik a burgonya íz, valamint jobb állaga lesz a gombócomnak. 

02_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Még melegen lehúzom a héját, összetöröm egy deszkán és hagyom teljesen kihűlni.

03_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Vajon, aranybarnára pirítom a kenyérmorzsát.

03_turos_krumpligomboc.jpg

A túrót összekeverem a cukorral, a kezeletlen citrom reszelt héjával és levével, valamint egy pici sóval.

04_turos_krumpligomboc.jpg

A tejfölt simára keverem a sűrített tejjel és egy pici sóval.

06_turos_krumpligomboc.jpg

A krumplihoz adom a tojást.

10_turos_krumpligomboc.jpg

Beleszórom a lisztet és néhány mozdulattal tésztává gyúrom, nem mozgatom feleslegesen, ha túlgyúrom nehezebb lesz vele dolgozni. 

11_turos_krumpligomboc.jpg

Íme a csodás tészta. 

12_turos_krumpligomboc.jpg

Rudakat sodrok belőle és egyforma darabokra vágom. 

13_turos_krumpligomboc.jpg

Két tenyerem között kialakítom a gombócformákat. 

14_turos_krumpligomboc.jpg

Gyöngyöző vízben rövid idő alatt megfő a tészta. Az alacsony liszttartalma miatt nagyon érzékeny, óvatosan kell vele dolgozni.

15_turos_krumpligomboc.jpg

Még forrón a pirított morzsába forgatom a lecsepegtetett gombócokat. 

16_turos_krumpligomboc.jpg

Tálalás következik. Bőségesen szedek a mártásból, beleültetem a gombócokat. Melléjük kerül egy nagy kanál túrókrém,  félbevágott málnaszemekkel díszítem. Abbahagyhatatlan, a repetázás lehetőségét meg kell teremteni a megfelelő mennyiség elkészítésével.

17_turos_krumpligomboc.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük