Sokféle omlett létezik, és azokat sokféleképpen lehet elkészíteni. Íme az egyik kedvencem, az első ételek egyike, amit már egészen kicsi gyerekként készítettem egyedül. Rántottával kezdtem, amit szépen fejlesztgettem azokkal az alapanyagokkal, amiket otthon találtam. Mivel hagyma és krumpli mindig volt itthon, így hamar eljutottam a hagymás-krumplis rántottáig, azaz én így hívtam. Amikor nagyobb lettem, találkoztam a saját fejlesztésemmel spanyol omlettként. 😉
Hozzávalók:
30 g vaj
1 fej vöröshagyma
1 közepes burgonya
1 gerezd fokhagyma
3 db tojás
kakukkfű
zsálya
bors
só
4 db mini debreceni
3 szelet bacon
2 evőkanál tejföl
1 szál újhagyma
Elkészítése:
A hagymát vékony félkarikára vágom, kevés vajon enyhe karamellizálódásig pirítom, rádobom a gyufaszál méretűre vágott krumplit, sózom, borsozom, hozzádobom a durvára vágott fokhagymát. Kevés kakukkfüvet és zsályalevelet morzsolok bele. Visszaveszek a tűz erejéből, néha-néha megkeverve, óvatosan puhára sercegtetem.
Ráöntöm az enyhén sózott és pár mozdulattal felvert tojást. Lassan sütöm, ilyenkor már nem mozgatom, hagyom, hogy szépen kezdjen elválni a serpenyő falától, ha úgy látom, hogy kibírja a fordítást, dobok rajta egyet, és átfordítom mint a palacsintát. Ez azért gyakorlatot igényel, de tányér segítségével is megfordítható. No meg a dobálásnál azért fröcsög egy kevés a gázrózsák közé és a csempére, de hát a szenvedélyes főzés ára, a szenvedélyes takarítás. 😉
Egy másik serpenyőben megpirítom a bacont és a mini debreceni kolbászkákat. Ha a másik oldala is megsült az omlettnek, tányérra csúsztatom, megkenem tejföllel, ráhelyezem a kolbászkákat és a bacon-t, némi újhagymát vágok rá, és már neki is lehet esni, azért egy szelet friss kenyér lecsúszik mellé a kolbászkák miatt.
Néhány szem fermentált chili paprikát is ettem hozzá a biztonság kedvéért.
Saját fejlesztésű omlett?!?!? Mindjárt bekakilok! Az én rántottám közelében sincs a tiédnek… Én ugyanis a zsálya helyett majorannát használok második (inkább elsődleges) fűszernek. Az elkészítés mondjuk kb. pont ugyanez. Saját fejlesztés?!?! Na nemár! 🙂
Tortilla espanola (ez az omlett az egyik legismertebb eledel az egész spanyol nyelvterületen), mint saját fejlesztésű omlett. Ahhha, köszi. Megyek, és inkább felszeletelem a hízott, rozéra sült libamellet a mai vacsoránkhoz, amit langyosra hűlt currys salátafőzelékkel, és fűszeres édesburgonyával adok az asztalra, mert éppen ma van a hét első szerdája.. Saját fejlesztésű omlett, debreceni kolbász, fermentált chili (ez de milyen jó duma!): – a chili paprika kifejezés meg külön „érdem” – hát drakulálok, sok ilyen csodát még!
@motoroskonyhaja: Pedig milyen jó a chili paprikás bacon szalonna! 🙂 (Jól esik utána egy pohár bifidusz eszenzisz)