Azon töprengtünk, hogyan tudnánk tovább tuningolni a rántott húst. A friss kenyérből készített, nagy szemű morzsával értük el a legjobb eredményt, de mi még jobbat szerettünk volna, még ropogósabbat, még több harsogást.
Íme a megoldás! Rákszirmot törtünk apró darabokra, és ezt kevertük a panírmorzsa közé. A forró olajban felfúvódik, és már szinte nem is bunda amit képez a hús felszínén hanem suba vagy szkafander vagy dunyha vagy… eszembe jutott még a megkötött purhab is, de ez talán már túlzás volna….
Hozzávalók:
bajor zsemlék
néhány szelet karaj
finomliszt
tojás
morzsa friss kenyérből és rákszirom 1:1 arányban
só
bors
kígyó uborka
retek
tejföl (20%)
Foolchili – jalapeno bodza & lime szósz
Elkészítése:
Így néznek ki a rákszirmok még sütés előtt.
A rákszirom elég üvegszerűen törik, konyharuhába csomagolva lehet a legkönnyebben összetörni, így nem repked szanaszét. Kész az elő komponense az extra ropogós panírmorzsának.
A második komponens a morzsa, melyet a rúdmixer aprítójával készítettem el, a megszokottól eltérően nem kiszárított, hanem friss kenyérből. Így nagyobb szemcsézettségű, és a pankóhoz hasonló lesz a eredmény. A rákszirom törettel 1:1 arányban keverve remek alapanyag lesz a panírozáshoz.
Óvatos klopfolást kapnak a hússzeletek.
Enyhén sózom és borsozom azokat.
Először a liszt.
Aztán a tojásréteg.
Végül a rákszirom törettel kevert morzsaréteg kerül a hús felületére.
170 fokos olajban aranybarnára sütöm, óvatosan forgatom, hogy a szépséges és extra ropogós rákszirom darabok rajta maradjanak.
A bucikat háromba vágom, és megpirítom a vágási felületeiket.
A buci alsó harmadára kenek egy kevés tejfölt, arra egy pár csepp chili szószt teszek.
Pár karika kígyóuborka és retek alkotja a következő réteget.
Erre mehet egy szelet rántott hús.
A teljes rétegezési műveletet megismétlem, így alakítom ki a második emeletet.
Elkészült az extra, rántott húsos bucitorony. Ember legyen a talpán, aki át tudja harapni.
Íme a vágási felülete:
Dobok egy röpke salátát egy pár csepp vinaigrette mártással.
Egy másik tálalási mód, krumplipürével és az imént bekevert tavaszi salátával.