Rákszirmos rántott hús

Rákszirmos rántott hús

01_karaj_rakszirom.jpg

Azon töprengtünk, hogyan tudnánk tovább tuningolni a rántott húst. A friss kenyérből készített, nagy szemű morzsával értük el a legjobb eredményt, de mi még jobbat szerettünk volna, még ropogósabbat, még több harsogást.

Íme a megoldás! Rákszirmot törtünk apró darabokra, és ezt kevertük a panírmorzsa közé.  A forró olajban felfúvódik, és már szinte nem is bunda amit képez a hús felszínén hanem suba vagy szkafander vagy dunyha vagy… eszembe jutott még a megkötött purhab is, de ez talán már túlzás volna….

Hozzávalók:

bajor zsemlék

néhány szelet karaj
finomliszt
tojás
morzsa friss kenyérből és rákszirom 1:1 arányban

bors

kígyó uborka
retek

tejföl (20%)
Foolchili – jalapeno bodza & lime szósz

Elkészítése:

Így néznek ki a rákszirmok még sütés előtt.

02_karaj_rakszirom.jpg

A rákszirom elég üvegszerűen törik, konyharuhába csomagolva lehet a legkönnyebben összetörni, így nem repked szanaszét. Kész az elő komponense az extra ropogós panírmorzsának.

03_karaj_rakszirom.jpg

A második komponens a morzsa, melyet a rúdmixer aprítójával készítettem el, a megszokottól eltérően nem kiszárított, hanem friss kenyérből. Így nagyobb szemcsézettségű, és a pankóhoz hasonló lesz a eredmény. A rákszirom törettel 1:1 arányban keverve remek alapanyag lesz a panírozáshoz. 

04_karaj_rakszirom.jpg

Óvatos klopfolást kapnak a hússzeletek. 

05_karaj_rakszirom.jpg

Enyhén sózom és borsozom azokat.

06_karaj_rakszirom.jpg

Először a liszt.

07_karaj_rakszirom.jpg

Aztán a tojásréteg. 

08_karaj_rakszirom.jpg

Végül a rákszirom törettel kevert morzsaréteg kerül a hús felületére. 

09_karaj_rakszirom.jpg

170 fokos olajban aranybarnára sütöm, óvatosan forgatom, hogy a szépséges és extra ropogós rákszirom darabok rajta maradjanak. 

10_karaj_rakszirom.jpg

A bucikat háromba vágom, és megpirítom a  vágási felületeiket.

11_karaj_rakszirom.jpg

A buci alsó harmadára kenek egy kevés tejfölt, arra egy pár csepp chili szószt teszek.

12_karaj_rakszirom.jpg

Pár karika kígyóuborka és retek alkotja a következő réteget. 

13_karaj_rakszirom.jpg

Erre mehet egy szelet rántott hús.

14_karaj_rakszirom.jpg

A teljes rétegezési műveletet megismétlem, így alakítom ki a második emeletet. 

15_karaj_rakszirom.jpg

Elkészült az extra, rántott húsos bucitorony.  Ember legyen a talpán, aki át tudja harapni.

16_karaj_rakszirom.jpg

Íme a vágási felülete:

vagott.jpg

Dobok egy röpke salátát egy pár csepp vinaigrette mártással. 

17_karaj_rakszirom.jpg

Egy másik tálalási mód, krumplipürével és az imént bekevert tavaszi salátával.

18_karaj_rakszirom.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük