Tatár és sushi készült már korábban ebből a marinált tonhalból, de eszünkbe jutott, hogy egy remek salátával is meg kéne kóstolni, így elkészítettük ismét.Totális frissesség a nyárelő ízeivel, harsognak a zöldségek, a hal vaj puha és ízes, a pörköl szezám kellemesen ropog, a szezámolaj pedig még csavar rajta egy picit.
Hozzávalók:
a marinált tonhalhoz:
400 g vörös tonhal
3 evőkanál cukor
6 evőkanál só
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál koriander
1 teáskanál színes bors
2 evőkanál meggy pálinka
a salátához:
jégcsap retek
hónapos retek
sörretek
mizuna
újhagyma
póréhagyma
uborka
fekete szezám és szezám (pirított)
szezámolaj
terijaki szósz
néhány csepp friss citromlé
Elkészítése:
Egy szép szelet hal előkészítve a marinálásra.
Összekeverem a pácanyagokat, mehet a vágott fokhagyma a cukorra és a sóra.
Pár mozdulattal megvágom a koriandermagot és a színes borsot, mehet is a keverékbe.
A halszelet minden oldalát vastagon elfedem a pácanyagokkal.
Mindenhol eláztatom a meggypálinkával és 12 órára hűtőszekrénybe teszem.
Néhány óránként megforgatom a halszeletet, így mindenhol egyenletesen pácolódik.
12 óra elteltével majdnem teljesen szárazra törlöm a szelet felületét.
A saláta zöldség alapanyagait ízlésesen összevágom, nem túl apróra, hogy könnyedén lehessen enni. Milyen szépen rikítanak a színek, ugye?
2-3 milliméter vastag szeleteket vágok a halból.
A tányér közepére halmozom a zöldségkeveréket.
A saláta tetejére helyezem a halszeleteket.
Megkenem azokat terijaki szósszal, amit kevés szezámolajjal ráztam össze.
A szeletekre szórok némi szezámmag keveréket és jól megrakom azokat friss zsenge fűszerhajtásokkal.
Egy kevés szószt öntök még a salátára és néhány csepp citromlével frissítem az egészet.
Készen is vagyok. Élénk színek, erőteljes, markáns ízek jellemzik ezt a salátát. A nyári nagy melegben ideális, könnyű vacsora volt számunkra.
Nagyon tetszik!
Azt hiszem, tudom is, hogy hol lehet beszerezni az ehhez való, kifogástalan minőségű tonhalat. :o)