Rántott kovászos uborka

Rántott kovászos uborka

Amikor megjelenik a nyár elején a kovászolni való uborka, melyben még nem alakultak ki magok és harsogva roppan, ha beleharap az ember, na ettől kezdve mindig van otthon egy üveg kovászos uborka a hűtőben, amit fogyasztunk, valamint egy üveg amiben a tejsavas erjedés még javában zajlik, ami addigra lesz kész amire a hűtőben lévő üveg kifogy. Az erjesztést régebben kenyérrel indítottam be, mostanra teljesen átszoktam a krumplira, mert könnyebben szabályozható, ropogósabb ízesebb végeredményt ad.  Október végén, november elején érkező első fagyokkal vége az uborkaszezonnak, és ez véget vet eme csodálatos körforgásnak egy pár hónapra. Változatosan használjuk fel: ragukba, mártásokba, szendvicsekbe, salátákba, levesekbe, a levét isszuk hűsítő gyanánt. Íme egy elsőre szokatlan, ám hamar megszokható felhasználási mód, a rántott kovászos uborka. Ha a kis hazánkban élőkre igaz, hogy a rántott dolgok nagy kedvelői vagyunk, mindent bepanírozunk, még a tejbegrízt, a Túró Rudit,  és a pudingbőrt is, akkor hogyan is maradna ki a kovászos uborka ebből a sorból.

Hozzávalók:

kovászos uborka
finomliszt
tojás
panko
olaj a sütéshez

a mártogatóshoz:

natúr joghurt
snidling
bors

Elkészítése:

A ropogós kovászos uborkákat cikkekre vágom.

Papírtörlőre teszem a szeletkéket.

Leitatom róluk a lét.

A panírozás a megszokott módon történik. Az első réteg a liszt.

Ezt követi a lazán felvert, enyhén sózott tojás réteg az uborkán.

Végül a rusztikus, extrán ropogósra sülő panko réteg.

Itt sorakoznak a sütésre várva a bundázott ubiszeletek.

Már bent is vannak a közepesen forró olajban.

Szép aranybarnára sütöm, majd papírtörlőre téve lecsepegtetem róluk a felesleges olajat.

Lazán összevágom a snidlinget.

A házi joghurtot egy tálkába szedem.

Elkeverem benne a vágott snidlinget, a sót és a borsot.

Már tálalok is, halomba szedem az extrán ropogós uborkáimat, a snidlinges joghurtmártogatóst egy kis tálba teszem.

Indulhat a tunkolás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük