Túrós lasagne cirtomhabbal

Túrós lasagne cirtomhabbal

A lasagne sokféle megjelenési formája ismert. Miért ne készíthetnénk egy édes, túrós változatot? A besamelt kicsit lágyabbra főzött pudinggal, a ragut kémes túróval behelyettesítve, a tetején egy kellemesen savanykás citromhabbal, melyet enyhén megpörkölök egy gázfáklyával. Köré pikáns passiógyümölcs kikapart belseje kerül. Friss lasagne tésztát vásároltam a készítéséhez.

Hozzávalók:

650 g friss lasagne tészta

a túrós részhez:

1000 g túró
200 g kristálycukor
2 db tojássárgája
1 db bio citrom leve és reszelt héja
170 g tejföl
1 teáskanálnyi vanília esszencia
pici só

a pudingos részhez:

1000 g tej
80g vaníliás pudingpor
150 g kristálycukor
pici só

650 g friss lasagne tészta

a habhoz:

4 db tojásfehérje
240 g kristálycukor
100 g víz
1 citrom leve

a tálaláshoz:

friss gyümölcs, jelen esetben maracuja

Elkészítése:

Egy keverőtálba teszem a túrós rész alapanyagait.

Lazán összeforgatom. Már most nagyon finom.

A vaníliapudingport egy kevés hideg tejben elkeverem.

A tejet a cukorral felforralom, enyhén sózom.

Állandó keverés mellett beleöntöm a pudingporos részt.

Jól kiforralom.

A tepsi aljára egy vékony réteg vaníliapudingot kenek.

Teljesen lefedem a tésztalapokkal.

Erre ismét vanília pudingot szedek.

Egyenletesen eloszlatom a tésztarétegen.

Rá egy túróréteg jön, ezt is eloszlatom.

Ismét lefedem tésztalapokkal. Ezt a rétegrendet addig ismételem amíg el nem fogynak az anyagaim, ügyelve arra, hogy egyforma vastag rétegeket alkossak.

Az utolsó réteg, amit felhordok az a túróréteg a pudingrétegre.

Szépen beduzzadt a sütés alatt a sok réteg tésztalap: alufólia alatt, 160 fok, 130 perc.

A habverőgép üstjébe öntöm a tojásfehérjét, elkezdem a habosítást.

A cukor 3/4-éhez öntöm egy nyeles edényben a vizet, forralni kezdem. Ha sűrűsödni kezd, időnként megmérem a hőfokát, 116 fok a cél.

A cukor 1/4 részét fokozatosan adagolom a verődő fehérjéhez.

116 fokosra melegítem a szirupomat, mert a citromlé hozzáadásakor enyhén felhígul és visszahűl majd.

A sziruphoz adom a citromlevet, addig forralom, hogy elérje a 112 fokot.

A kevés cukorral felvert tojásfehérjéhez csorgatom a citromos cukorszirupot.

Lassú fordulaton kihűlésig keverem.

Szélezés után egyforma szeletekre vágom a túrós sütit.

Íme egy szép szelet belőle.

Habzsákból, csillagcső segítségével a tetejére nyomom a kihűlt tojáshabot.

Gázfáklyával megpirítom a habfodrok éleit.

Egy emberes adag, szépen fodrozódik alul és felül.

Egy szerényebb adag, passiógyümölcs kikapart belsejével.  Épp a citromos tojáshabot pirítom a tetejére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük