Kapros-túrós lepény

Kapros-túrós lepény

A kapor az egyik kedvenc fűszerünk, gyakran használjuk öntetekbe, mártásokba, krémekbe, főzelékekbe vagy savanyúságokhoz. Ritkábban párosítjuk édességekkel, de tettük már fagylaltba, palacsintába, pillecukorba. Most a legközismertebb desszertet készítettük el, ami kaporral készül, íme a kapros-túrós lepény. Alulra egy hagyományos linzerréteget tettünk, természetesen csak vékonyan, megbolondítva egy kevés szecsuani borssal, rásütöttünk egy kevés baracklekvárt. A következő, legvastagabb réteg enyhén édes, citromos, savanykás, kapros. A legfelül látható halványzöld réteg nem más, mint kaporral turmixolt tejföl, ami a sütés hatására bársonyos krémmé szilárdul.

Hozzávalók:

a tésztához:

300 g finomliszt
200 g vaj
100 g porcukor
2 db tojássárgája
5 g sütőpor
20 g tejföl
pici só

a tészta kenéséhez:

160 g sárgabarack lekvár

a kapros túrótöltelékhez:

1000 g tehéntúró
200 g kristálycukor
5 db tojássárgája
250 g tejföl (20%)
20 g keményítő
12 g friss kapor
pici só

a kapros tejfölhöz:

400 g tejföl (20%)
50 g kristálycukor
10 g keményítő
12 g kapor
pici só

Elkészítése:

A linzer alapanyagait, a tejföl kivételével a dagasztóüstbe teszem, érdemes hideg vajjal dolgozni, így a begyúrás után azonnal nyújthatom a tésztámat. Elindítom a gépet, és hagyom hogy kialakuljon egy szép morzsalékos állag.

Hozzádobom a tejfölt.

Ekkor pár fordulat alatt a linzer elnyeri jellegzetes, jól gyúrható állagát.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem az állítható méretű keretemet.

Enyhén lisztezett felületen megkezdem a linzer kinyújtását.

A kívánt 6-7 milliméteres, egyenletes vastagság elérése a cél.

A nyújtófára feltekerve könnyedén teríthetem a sütőpapírra a linzerlapomat.

Ráteszem a kívánt méretűre állított keretet.

A peremétől, néhány milliméterre levágom a felesleges tésztát. Összegyúrom, lefolpackozva jól eláll a hűtőszekrényben a következő sütésig.

Sűrűn megszurkálom a linzerréteget egy villa segítségével. így nem púposodik fel sütéskor a tésztám. 170 fokon, 12 perc alatt aranybarnára sütöm.

A túrótöltelék anyagait egy keverőtálba teszem.

Alaposan összeforgatom.

A citromhéj és a citromlé is a töltelékbe kerül.

A sütőből kivett, még forró linzerlapomra borítom a baracklekvárt. Egy ecset segítségével elkenem a felületen. 170 fokon, a légkeverés rákapcsolásával, 5-6 perc alatt rászárítom a lekvárréteget.

A keretbe szedem a túrótöltelékemet.

Szép egyenletesen elkenem.  170 fokon, a légkeverés kikapcsolásával, 45 perc alatt rásütöm a túrós réteget. Akkor az igazi, ha remegős, amikor kiveszem.

A friss kaprot össze rúdmixerelem egy kevés tejföllel.

Hozzáteszem a cukrot, a keményítőt, a tejföl többi részét, és összeforgatom.

Íme a csodás túróréteg már megsült állapotban.

Ráöntöm az imént elkészült kapros tejfölt.

Egyenletesen eloszlatom a felületen. 170 fokon, 15 perc alatt készre sütöm.

Íme a frissen elkészült, csodásan illatozó, remegős kapros-túrós lepényem. Hagyom kihűlni, így fogom tudni szépen felvágni.

Körbevágom a süteményt a keret mentén.

A széleit levágom, ez több okból is igen fontos művelet. Így lesznek a szeletek egyformán szépek, és ekkor jön el a kóstolás pillanata. Amikor a vékony sütiréteg a kés pengéje mellé hullik az asztalon, adottá válik a lehetőség az ízlelésre, lerakom a kést, és bekövetkezik a várva várt pillanat, a katartikus ízrobbanás. Ez az első kóstolás, a második az már a teljesen kész, egyforma szeletkék kóstolása lesz, itt már a kigondolt rétegarányok harmóniája is kibontakozik.

A szépséges szeletek fegyelmezetten, türelmesen sorakoznak, és sanda szemmel méregetik egymást, hogy mindegyikük teljesen egyforma-e. Természetesen az emberi teljesítmény elkerülhetetlen eleme a tökéletlenség, ennek a mértéke, azaz a tűréshatár egyénenként eltérő, legyetek bátrak, és jelenítsétek meg az egyéniségeteket az általatok készített ételekben.

Egy kaporlevélkével tettem még zöldebbé a zöldet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük