Az alternatív tejféleségek egyre nagyobb teret hódítanak az alap élelmiszereink között. A tejfehérje vagy tejcukor érzékenységgel, intoleranciával élő emberek jogos igénye, hogy ne kelljen teljesen lemondaniuk a tejfogyasztás élményéről. Erre ad megoldást ez a házilag is könnyen elkészíthető magital. Desszertre emlékeztető ízvilággal rendelkező, erőteljesen mákízű finomság.
Hozzávalók:
200 g darált mák
1000 g víz
40 g méz
só
Elkészítése:
Megdarálom a mákot.
Összeturmixolom a mákot, a vizet.
Sűrű szövésű szűrőzsák segítségével kipréselem.
A kipréselt mákrost a szűrőzsákban, szinte szárazra préselve:
Enyhén sózom.
Belenyomom a mézet, szelíden összemelegítem, maximum 45 fokig.
Mehet is a máktej az üvegbe.
Hűtőszekrényben 4-5 napig eláll. Jellegzetesen mák ízű, desszertre emlékeztető ízvilágú magtej. Személyes kedvencem.