Szarvasnyárs burgonyafánkkal és bogyós gyümölcsökkel

Szarvasnyárs burgonyafánkkal és bogyós gyümölcsökkel

Így készíthetünk szarvas apróhúsból, melyből többnyire pörkölt vagy valamiféle ragú lesz, jóval elegánsabb fogást. A bambuszpálcikákra felfűzöm a húskockákat, elősütöm azokat borjúfaggyún. Hagymával és vörösborral készítem tovább a sütőben, 120 fokon, 3-4 óra alatt. Vadkovásszal készült fánkocskákkal, saját mártásával tálalom, melybe erdei gyümölcsöket szórok. Készítsétek el Ti is!

Hozzávalók:

a szarvasnyársakhoz:

900 g szarvashús
2 teáskanál borjúfaggyú
100 g vöröshagyma
350 g lilahagyma
30 g fokhagyma
500 g vörösbor
zöldfűszerek: babér, kakukkfű, borsikafű, oregano, majoranna, rozmaring
bors

a burgonyafánkhoz:

250 g főtt és tört burgonya
250 g finomliszt
85 g vadkovász
20 g vaj
10 g kristálycukor
2 db tojás
pici só
olaj a sütéshez

a tálaláshoz:

bogyós gyümölcsök

Elkészítése:

A szarvas apróhúst felfűzöm a bambusznyársra.

Egy serpenyőben felforrósítom a borjúfaggyút.

Megpirítom benne a nyársak felületét.

A hús lesütésekor a serpenyőben keletkezett értékes pörzsanyagokat a frissen vágott hagyma oldja majd.

A hagymát enyhén lepirítom.

A pirítás utolsó szakaszában teszem hozzá a fokhagymát, sózom, borsozom.

Felöntöm a vörösborral.

A vörösborral összeforralt, enyhén lepirított hagymát egy tepsibe öntöm.

A hagymarétegre teszem az elősütött nyársakat, sózom és borsozom

Beborítom az illatozó fűszerekkel a húst. Alufóliával lefedve, 110-120 fokon, 180-240 perc alatt készre sütöm, a sütés ideje nagyban függ a szarvas életkorától.

Íme a puhára sült szervasnyárs.

Elkészítem a burgonyafánkot. A főtt burgonyákat áttöröm.

Hozzá adom a lisztet, a sót, a cukrot, a vajat, a tojást, és a kovászt. Pár mozdulattal összegyúrom, egy igazán lágy tésztát kell, hogy kapjak.

Íme a krémesen lágy fánktészta, így lesz igazán optimális.

Vékonyan lisztezem a tészta felületét, és egy nedves konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem.

A nyársakat kiszedem a hagymás, vörösboros szaftból.

Thermomixbe öntöm a tepsi tartalmát, felforralom és 120 másodperc alatt egyneműsítem.

Szépen duplájára kelt a fánktésztám.

Vékonyan leolajozom a tenyeremet és egy evőkanalat, ezek segítségével formázom meg a fánkokat.

Íme az első fánk, mehet is az olajba sülni.

Közepesen forró olajban megsütöm a fánkocskákat, maguktól megfordulnak a sütési idő felénél. Az olajból kiszedve, papírtőrlőre téve lecsepegtetem.

Elsőként a mártást kanalazom a tányérra.

A mártásba állítok három fánkocskát.

A gyümölcsöket a mártásba rakosgatom.

A fánkokon megtámasztom a két kis nyársat, így minden a helyére került a tányéron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük