Így készíthetünk szarvas apróhúsból, melyből többnyire pörkölt vagy valamiféle ragú lesz, jóval elegánsabb fogást. A bambuszpálcikákra felfűzöm a húskockákat, elősütöm azokat borjúfaggyún. Hagymával és vörösborral készítem tovább a sütőben, 120 fokon, 3-4 óra alatt. Vadkovásszal készült fánkocskákkal, saját mártásával tálalom, melybe erdei gyümölcsöket szórok. Készítsétek el Ti is!
Hozzávalók:
a szarvasnyársakhoz:
900 g szarvashús
2 teáskanál borjúfaggyú
100 g vöröshagyma
350 g lilahagyma
30 g fokhagyma
500 g vörösbor
zöldfűszerek: babér, kakukkfű, borsikafű, oregano, majoranna, rozmaring
bors
só
a burgonyafánkhoz:
250 g főtt és tört burgonya
250 g finomliszt
85 g vadkovász
20 g vaj
10 g kristálycukor
2 db tojás
pici só
olaj a sütéshez
a tálaláshoz:
bogyós gyümölcsök
Elkészítése:
A szarvas apróhúst felfűzöm a bambusznyársra.
Egy serpenyőben felforrósítom a borjúfaggyút.
Megpirítom benne a nyársak felületét.
A hús lesütésekor a serpenyőben keletkezett értékes pörzsanyagokat a frissen vágott hagyma oldja majd.
A hagymát enyhén lepirítom.
A pirítás utolsó szakaszában teszem hozzá a fokhagymát, sózom, borsozom.
Felöntöm a vörösborral.
A vörösborral összeforralt, enyhén lepirított hagymát egy tepsibe öntöm.
A hagymarétegre teszem az elősütött nyársakat, sózom és borsozom
Beborítom az illatozó fűszerekkel a húst. Alufóliával lefedve, 110-120 fokon, 180-240 perc alatt készre sütöm, a sütés ideje nagyban függ a szarvas életkorától.
Íme a puhára sült szervasnyárs.
Elkészítem a burgonyafánkot. A főtt burgonyákat áttöröm.
Hozzá adom a lisztet, a sót, a cukrot, a vajat, a tojást, és a kovászt. Pár mozdulattal összegyúrom, egy igazán lágy tésztát kell, hogy kapjak.
Íme a krémesen lágy fánktészta, így lesz igazán optimális.
Vékonyan lisztezem a tészta felületét, és egy nedves konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem.
A nyársakat kiszedem a hagymás, vörösboros szaftból.
Thermomixbe öntöm a tepsi tartalmát, felforralom és 120 másodperc alatt egyneműsítem.
Szépen duplájára kelt a fánktésztám.
Vékonyan leolajozom a tenyeremet és egy evőkanalat, ezek segítségével formázom meg a fánkokat.
Íme az első fánk, mehet is az olajba sülni.
Közepesen forró olajban megsütöm a fánkocskákat, maguktól megfordulnak a sütési idő felénél. Az olajból kiszedve, papírtőrlőre téve lecsepegtetem.
Elsőként a mártást kanalazom a tányérra.
A mártásba állítok három fánkocskát.
A gyümölcsöket a mártásba rakosgatom.
A fánkokon megtámasztom a két kis nyársat, így minden a helyére került a tányéron.