A spagetti tök onnan kapta a nevét, hogy hőkezelés hatására a húsa afféle csíkokra esik szét, mint a spagetti, nagyon jó alap kalóriaszegényebb ételek készítéséhez. Most pirított hagymával, sült paradicsommal, egy kevés tejföllel, bazsalikommal, leheletnyi szecsuáni borssal készítjük el.
Hozzávalók:
1 db spagetti tök
különböző paradicsomok
kókuszvirágcukor
olívaolaj
200 g vöröshagyma
80 g tejföl
szecsuánibors
frissen vágott bazsalikom
bors
só
Elkészítése:
Hosszanti irányban félbevágom a spagettitököt.
Kanál segítségével kikaparom a magjait.
Sózom.
Borsozom.
Kevés olívaolajjal öntözöm meg.
Héjával felfelé sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 200 fokon, 50 perc alatt megsütöm.
Előkészítem a paradicsomokat a sütéshez, mérettől függően félbe vagy karikára vágom azokat, kevés kókuszvirág cukorral hintem meg, sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal.
200 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Szépen megsült a tök is.
Villa segítségével, óvatos mozdulatokkal átmozgatom a szálas szerkezetét, vigyázva hogy a szálak egyben maradjanak.
Igazán spagettiszerű a textúrája.
A hagymát cikkekre vágom és olívaolajon legpirítom.
Nem pirítom túl puhára, sem túl barnára.
Hozzáadom a spagettitököt.
Büszkén írhatom le hogy, saját termésű szecsuáni borsot darálok bele egy keveset. Pezsgően citrusos ízt ad neki.
Frissen vágott bazsalikomlevelet szórok bele.
A tejföl is belekerül.
Óvatosan elkeverem benne a sült paradicsomok felét, a másik felét a tetejére teszem tálaláskor.
Visszatöltöm a paradicsomos tököt a héjába.
A tetejére egy kevés tejfölt szedek, bőségesen berakom sült paradicsommal és petrezselyemlevelekkel díszítem.