Napraforgómag krém, szotyipaszta, avagy növényi eredetű kencefice, altervaj

Napraforgómag krém, szotyipaszta, avagy növényi eredetű kencefice, altervaj

Az állati eredetű élelmiszerek arányát fokozatosan csökkenteni szeretnénk a táplálkozásunkban. Nem kisebb elvárással, minthogy megőrizzük az ételeink élvezeti értékét, változatosságát, ízgazdagságát, emellett olcsóbban, kisebb ökológiai lábnyommal, egészségesebb ételeket fogyasztva tehessük mindezt. A megpörkölt olajos magok nagyon jól krémesíthetőek, ízekben gazdagok, jól eltarthatóak. Íme egy jó alternatíva vaj helyett készítsétek el ti is.

Hozzávalók:

300 g napraforgómag
150 g napraforgó olaj

Elkészítése:

Íme a szépséges hántolt napraforgómag, gyorsan átválogatom. Egy tepsibe téve 170 fokon, 15-20 perc alatt aranybarnára pörkölöm.

Kihűlés után már mehet is az aprítógép pengéi közé. Fontos hogy ne legyen már meleg, mert az aprítás művelete is erős súrlódással, hőfejlődéssel jár, a pürénk túlmelegedhet, ami nem jó irányba befolyásolja az ízek kialakulását.

Addig darálom, amíg fel nem tapad az edény oldalára.

Apránként, fokozatosan adagolom hozzá az olajat.

Sózom. Kóstolással állítom be a kívánt arányt.

A kész krémet üvegekbe teszem.

Hosszan eltartható, nem igényel hűtést, nagyon finom, vaj kiváltására remek megoldás, ételek ízesítésére is felhasználható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük