Az állati eredetű élelmiszerek arányát fokozatosan csökkenteni szeretnénk a táplálkozásunkban. Nem kisebb elvárással, minthogy megőrizzük az ételeink élvezeti értékét, változatosságát, ízgazdagságát, emellett olcsóbban, kisebb ökológiai lábnyommal, egészségesebb ételeket fogyasztva tehessük mindezt. A megpörkölt olajos magok nagyon jól krémesíthetőek, ízekben gazdagok, jól eltarthatóak. Íme egy jó alternatíva vaj helyett készítsétek el ti is.
Hozzávalók:
300 g napraforgómag
150 g napraforgó olaj
só
Elkészítése:
Íme a szépséges hántolt napraforgómag, gyorsan átválogatom. Egy tepsibe téve 170 fokon, 15-20 perc alatt aranybarnára pörkölöm.
Kihűlés után már mehet is az aprítógép pengéi közé. Fontos hogy ne legyen már meleg, mert az aprítás művelete is erős súrlódással, hőfejlődéssel jár, a pürénk túlmelegedhet, ami nem jó irányba befolyásolja az ízek kialakulását.
Addig darálom, amíg fel nem tapad az edény oldalára.
Apránként, fokozatosan adagolom hozzá az olajat.
Sózom. Kóstolással állítom be a kívánt arányt.
A kész krémet üvegekbe teszem.
Hosszan eltartható, nem igényel hűtést, nagyon finom, vaj kiváltására remek megoldás, ételek ízesítésére is felhasználható.