A bodzaszezon nem véletlen esik egybe az eperszezonnal, igazán jól párosítható e két kincse a természetnek, egyenként is nagyon szeretjük, hát még együtt, mindezt még egy túróréteggel megtuningolva, valami mennyei. 10 perc alatt össze lehet dobni, csak a sülésre kell várni egy picit. Melegen vagy kihűlve is igazi csemege, könnyen szállítható a munkahelyre csomagolt ebéd utáni desszertként az üvegedénykének köszönhetően. Akár befőttesüvegben is elkészíthető, kihűlés után a kupakot felcsavarva, biztonsággal szállítható.
Hozzávalók:
a tésztához:
50 g mandulaliszt
120 g finomliszt
100 g kristálycukor
100 g vaj
vanília
só
a töltelékhez:
500 g túró
100 g kristálycukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
só
6 db bodzavirág
300 g eper
Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy edénybe mérem és összemorzsolom.
Íme a frissen szedett bodza.
A bodzavirágokat levágom a szárukról. Jobb ha minél kevesebb zöld rész jut a sütibe, így lesz a legintenzívebben bodzás az élmény.
Az epret összeforgatom a cukorral.
A túrótöltelék anyagait egy tálban összedolgozom.
Úgy ítéltem meg, hogy egy kis tejföllel még lazítok a krémen, pár mozdulattal belekeverem.
Az üvegedénykék aljára szórok egy kevés crumble tésztát.
A morzsarétegre nyomom habzsák segítségével a túróréteget.
A túróra teszem a bodzavirágokat.
A bodzavirágot az eperréteg követi.
Katonás rendben sorakoznak a tepsin a sütésre váró üvegedénykék már a morzsaréteggel ellátva. Érdemes sütőpapírt tenni alájuk, így a mosogatás könnyebbé válik.
170 fokosra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütöm.
Íme a frissen kisült, gőzölgő, forró crumble.