Epres, bodzás, túrós crumble

Epres, bodzás, túrós crumble

A bodzaszezon nem véletlen esik egybe az eperszezonnal, igazán jól párosítható e két kincse a természetnek, egyenként is nagyon szeretjük, hát még együtt, mindezt még egy túróréteggel megtuningolva, valami mennyei. 10 perc alatt össze lehet dobni, csak a sülésre kell várni egy picit. Melegen vagy kihűlve is igazi csemege, könnyen szállítható a munkahelyre csomagolt ebéd utáni desszertként az üvegedénykének köszönhetően. Akár befőttesüvegben is elkészíthető, kihűlés után a kupakot felcsavarva, biztonsággal szállítható.

Hozzávalók:

a tésztához:

50 g mandulaliszt
120 g finomliszt
100 g kristálycukor
100 g vaj
vanília

a töltelékhez:

500 g túró
100 g kristálycukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
1/2 vaníliarúd kikapart magjai

6 db bodzavirág
300 g eper

Elkészítése:

A tészta alapanyagait egy edénybe mérem és összemorzsolom.

Íme a frissen szedett bodza.

A bodzavirágokat levágom a szárukról. Jobb ha minél kevesebb zöld rész jut a sütibe, így lesz a legintenzívebben bodzás az élmény.

Az epret összeforgatom a cukorral.

A túrótöltelék anyagait egy tálban összedolgozom.

Úgy ítéltem meg, hogy egy kis tejföllel még lazítok a krémen, pár mozdulattal belekeverem.

Az üvegedénykék aljára szórok egy kevés crumble tésztát.

A morzsarétegre nyomom habzsák segítségével a túróréteget.

A túróra teszem a bodzavirágokat.

A bodzavirágot  az eperréteg követi.

Katonás rendben sorakoznak a tepsin a sütésre váró üvegedénykék már a morzsaréteggel ellátva.  Érdemes sütőpapírt tenni alájuk, így a mosogatás könnyebbé válik.

170 fokosra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütöm.

Íme a frissen kisült, gőzölgő, forró crumble.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük