Denver steak a Balkán kincseivel

Denver steak a Balkán kincseivel

30 napig érlelt, Black Angus Denver Steak-hez jutottunk kedvező áron, úgy döntöttünk, hogy a balkáni nyár ízeivel egészítjük ki a szokásos steakburgonya köretet. Aszalt és sós lében készült olajbogyót, ajvárt, és fermentált chilit tettünk mellé tálaláskor. A steak sütési adatait pontosan beleírtuk a receptbe. Süssetek otthon steaket ti is!

Hozzávalók:

300 g Denver Steak

750 g burgonya
olívalolaj
oregano
fűszerpaprika
bors

ajvár
olajbogyó
fermentált chili

Elkészítése:

Elkészítem a steakburgonyát.  A héjában elősütött burgonyát cikkekre vágom, sózom, borsozom, és olívaolajat löttyintek a tetejére.

Oregánót szórok rá.

Kevés fűszerpaprika is a burgonyára kerül. Óvatosan összeforgatom.

A befűszerezett burgonya cikkeket sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatom, sorban egymás mellé, hogy a forró levegő jól át tudja járni a sütőben.

180 fokon, hőlégkeveréssel, 20-25 perc alatt készre sütöm. Kívül topogós belül krémes. Úgy időzítem a sütését hogy forrón a tányérra kerülhessen.

Előkészítem a házi ajvárt.

A fermentált chili paprikákat.

Az aszalt és a sós lében készült olajbogyókat.

Íme a csodás Black Angus nyakból vágott Denver steak, a leírt adatok 300 g-os húsdarabra vonatkoznak.

Kevés olívaolajat löttyintek a serpenyőbe és előmelegítem.

A steak mindkét oldalát sózom, borsozom, közvetlen a sütés előtt.

A forró serpenyőbe teszem a húst, oldalanként 80 másodpercig sütöm, ez idő alatt egy kellemes pörzsréteg alakul ki rajta.

Íme a fordítás után.

Mehet  a sütőbe 110 fokon, statikus sütésen 7 percre.

Ezután vissza a serpenyőbe oldalanként 60-60 másodpercre. Közben vajat dobok mellé.

Két gerezd megroppantott fokhagymát is a serpenyőbe teszek.

Néhány ág frissen vágott kakukkfüvet dobok még a habzó vajba, a steak mellé.

Íme az idilli gasztrocsendélet.

A serpenyőt enyhén megdöntve, merítek a fűszeres vajból.

Locsolgatom vele a húst.

7 perc meleg helyen történő pihentetés után még egy kis vajlocsolás a serpenyőből.

Már tálalok is. Jól néz ki, alig vártuk hogy ráugorhassunk a fényképezés után.

Felszeletelve előbukkan a szaftos belső, csorognak az ízes nedvek.

Egy szépen összeállított falatka a villán. Hammmmmm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük