A galagonya könnyen gyűjthető, egyszerűen elkészíthető, kiadós és nagyon nagyon finom. A galagonya legközismertebb gyógyhatásai közé tartozik a szívizomsejtek aktivitásának serkentése, a szív vérellátásának növelése, értágító, vérnyomáscsökkentő hatása. Továbbá a túlfeszült izomzatot oldja, a túlernyedtet feszesebbé teszi, javítja az alvás és pihenés minőségét.
Itt a galagonya szüret ideje, kiránduljatok egy jót, és gyűjtsetek galagonyát, készítsetek csodás lekvárt ti is egy ilyen hasznos és egészséges gyógynövényből. Mindig hagyjatok a bokron termést az utánatok érkező élőlényeknek is, van sok bokor, mindegyikről egy keveset szedjetek!
Hozzávalók:
1000 g galagonya
660 g cukor
1000 g víz
citromsav
só
Elkészítése:
Kivittem az erdőbe a fényképezőgépet és kattintottam párat, hogy megmutathassam nektek az idei bőséges galagonyatermést.
Íme a gyönyörűen megtisztított, több lében megmosott galagonyaszemeim.
Hozzáadom a cukrot, a vizet.
Egy kevés citromsavval harmonizálom az ízvilágot, ekkor egy enyhe sózás is emel az ízeken.
Rövid főzés után a galagonyaszemek már meg is puhulnak.
A megfőtt galagonyaszemeket pépesre turmixolom, annyi vizet adagolok hozzá hogy a turmix gép forgatni tudja az anyagot.
A jól átturmixolt pépet nyeles szűrőbe öntöm, és átpasszírozom. A szűrőben maradó magvakon elég sok pép marad, még egy vizes turmixolással és szűréssel ez szinte maradéktalanul kinyerhető. A magok mennek a komposztba.
Forróvízben sterilizált üvegekbe szedem a galagonyalekvárt.
A megtöltött üvegeket forró vízben sterilizált kupakokkal lezárom. 98 fokos vízfürdőbe teszem azokat. A 720 millilitereseket 45 percig hőkezelem, a 200 milliliteresek 25 perc alatt készülnek el.
A kihűlt galagonya lekvárjaim mehetnek a polcra a kamrában. Jövő őszig elegendő lesz ez a közel 10 kilónyi mennyiség.