Galagonya lekvár avagy “Őszi éjjel ízlik a galagonya, ízlik a galagonya…”

Galagonya lekvár avagy “Őszi éjjel ízlik a galagonya, ízlik a galagonya…”

A galagonya könnyen gyűjthető, egyszerűen elkészíthető, kiadós és nagyon nagyon finom. A galagonya legközismertebb gyógyhatásai közé tartozik a szívizomsejtek aktivitásának serkentése, a szív vérellátásának növelése, értágító, vérnyomáscsökkentő hatása. Továbbá a túlfeszült izomzatot oldja, a túlernyedtet feszesebbé teszi, javítja az alvás és pihenés minőségét.

Itt a galagonya szüret ideje, kiránduljatok egy jót, és gyűjtsetek galagonyát, készítsetek csodás lekvárt ti is egy ilyen hasznos és egészséges gyógynövényből. Mindig hagyjatok a bokron termést az utánatok érkező élőlényeknek is, van sok bokor, mindegyikről egy keveset szedjetek!

Hozzávalók:

1000 g galagonya
660 g cukor
1000 g víz
citromsav

Elkészítése:

Kivittem az erdőbe a fényképezőgépet és kattintottam párat, hogy megmutathassam nektek az idei bőséges galagonyatermést.

Íme a gyönyörűen megtisztított, több lében megmosott galagonyaszemeim.

Hozzáadom a cukrot, a vizet.

Egy kevés citromsavval harmonizálom az ízvilágot, ekkor egy enyhe sózás is emel az ízeken.

Rövid főzés után a galagonyaszemek már meg is puhulnak.

A megfőtt galagonyaszemeket pépesre turmixolom, annyi vizet adagolok hozzá hogy a turmix gép forgatni tudja az anyagot.

A jól átturmixolt pépet nyeles szűrőbe öntöm, és átpasszírozom. A szűrőben maradó magvakon elég sok pép marad, még egy vizes turmixolással és szűréssel ez szinte maradéktalanul kinyerhető. A magok mennek a komposztba.

Forróvízben sterilizált üvegekbe szedem a galagonyalekvárt.

A megtöltött üvegeket forró vízben sterilizált kupakokkal lezárom. 98 fokos vízfürdőbe teszem azokat. A 720 millilitereseket 45 percig hőkezelem, a 200 milliliteresek 25 perc alatt készülnek el.

A kihűlt galagonya lekvárjaim mehetnek a polcra a kamrában. Jövő őszig elegendő lesz ez a közel 10 kilónyi mennyiség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük