Bazsalikomos paradicsomlé

Bazsalikomos paradicsomlé

12-13 évesen már lelkesen tekertem nyaranta a paradicsompasszírozót, és egyúttal szívtam magamba a házi tartósítás tudományát. Az az elégedettség, melyet akkor érez az ember, amikor a jól végzett munka után leül, és büszkén szemléli a csodás eredményt, felejthetetlen, azóta is újra és újra vágyom erre az érzésre. A produktum élvezettel történő fogyasztása, időről-időre előhozza ezt az elégedettséget, és ez olyan jó. Egy kicsit másképp készítettem most ezt a szériát, mert épp  a bazsalikom szezon közepén sikerült elcsípni a piacon a jó áras érett paradicsomot a befőzéshez, így egy kevés hagyma, fokhagyma, kápia paprika is pirult a paradicsomszószba, a friss, illatos bazsalikom, frissen vágva, csak a turmixolás után kerül bele, így a rikítóan piros szószban jól mutatnak a levéldarabok. Főzzetek be ti is paradicsomszószt!

Hozzávalók:

4000 g megtisztított, kockára vágott paradicsom (pucolatlan állapotban 4300 g)
30 g olívaolaj
300 g kockára vágott hagyma
20 g kockára vágott fokhagyma
112 g cukor
32 g só
80 g frissen vágott bazsalikomlevél
frissen őrölt bors

Elkészítése:

Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítek.

Rádobom a kockára vágott hagymát. Enyhén lepirítom.

Hozzápirítom óvatosan a kockára vágott fokhagymát is.

Végül a kápia paprika is kap egy enyhe pirítást a serpenyőben.

Íme az összepirított zöldségeim.

A kockára vágott paradicsomot egy fazékba teszem.

Hozzáadom a lepirított, hagymát, kápiát. Összeforralom, de nem főzöm hosszasan, néhány perc lassú rotyogtatás elegendő, így tudom a legtöbb ízt és aromaanyagot megőrizni az üvegekben.

A puhára főtt anyagokat a turmixgépbe kanalazom.

Turmixolás után fém szűrőbe öntöm a paradicsomszószt.

Kanál segítségével átpasszírozom.

Passzírozáskor a szitában maradnak a héjak, a magvak, a nagyobb rostok, ez megy a komposztra.

Kellően sűrű, sima textúrájú szószt kapok.

Egy kevés cukorral még után ízesítem, így alakítom ki a savanyú-sós-édes ízek egyensúlyát, újraforralom.

Megmosom a bazsalikom leveleket, a keményebb, fás szárrészeket kiválogatom.

Pár mozdulattal összevágom, az a jó ha maradnak benne nagyobb levéldarabok is, jól mutat majd az üvegben, e rikítóan piris szószban.

A frissen vágott bazsalikomot elkeverem a forró szószban, már nem forralom,

Még forrón az üvegekbe merem a paradicsomszószt.

Azonnal lezárom a kupakokkal, 98 fokos vízfürdőbe teszem 50 percre. Így hosszan megőrzi a frissességét.

Mehet a kamrába a polcra, sokáig eláll, remek lesz télen belekortyolni vagy felhasználni pizzához, tésztához, mártáshoz, leveshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük