Nagyon szeretjük a szilvalakvárt, eltenni is szoktunk télire, alig várom minden évben, hogy érett, jófajta szilvát találjak a piacon. 3600 g szilvából 1250 g cukormentes, igazi sűrű, szinte vágható szilvalekvár keletkezik, azaz harmadára sűrűsödik a főzés hatására, a nagy öröm az, hogy ezáltal az aromája, az ízei, a savai is megháromszorozódnak a friss szilváéhoz képest. Ezt a mennyiséget elfelezve készítettem cukormentes és karamellás fahájas változatot is. Röpke számítások után láthatjátok, hogy köröl belül 540 forintos bekerülési értékkel lehet számolni egy 720 ml-es üveg esetén, ha 300 forintért tudok venni szilvát. Ez igen jónak számít a bolti árhoz képest a kézműves szilva lekvárok esetén. Ráadásul a sütőben készítéskor nem kell mellette állni és kevergetni, szinte nincs is vele munka. Készítsetek ti is szilvalekvárt sütőben.
Hozzávalók:
3600 g szilva
200 g cukor
20 g fahéj
Elkészítése:
Az alaposan megmosott szilvát kimagozom.
Minden szilvát 6 egyenlő részre vágok, ha apróbb szemű a szilva lehet negyedelni is. A megvágott szilvát egy mély tepsibe teszem. 130 fokos sütőben, hőlégkeveréssel, 5 órán át sütöm, óránként átkeverem.
1. óra után.
2. óra után.
3. óra után.
4. óra után.
5. óra után.
A cukrot serpenyőbe teszem, és óvatosan melegíteni kezdem.
Aranybarnára karamellizálom.
Beleszedem a már besűrített szilvalekvárt. Jó alaposan összefőzöm, ne maradjanak benne el nem olvadt karamell darabok.
Fahéjjal ízesítem.
A kész lekvárt még forrón üvegekbe szedem, azonnal zárom a kupakokkal.
Ez után rögtön 98 fokos vízfürdőbe teszem 30 percre. Így sokáig eláll majd fénytől védett, hűvös helyen.