Fahéjas, karamellás szilvalekvár

Fahéjas, karamellás szilvalekvár

Nagyon szeretjük a szilvalakvárt, eltenni is szoktunk télire, alig várom minden évben, hogy érett, jófajta szilvát találjak a piacon. 3600 g szilvából 1250 g cukormentes, igazi sűrű, szinte vágható szilvalekvár keletkezik, azaz harmadára sűrűsödik a főzés hatására, a nagy öröm az, hogy ezáltal az aromája, az ízei, a savai is megháromszorozódnak a friss szilváéhoz képest. Ezt a mennyiséget elfelezve készítettem cukormentes és karamellás fahájas változatot is. Röpke számítások után láthatjátok, hogy köröl belül 540 forintos bekerülési értékkel lehet számolni egy 720 ml-es üveg esetén, ha 300 forintért tudok venni szilvát. Ez igen jónak számít a bolti árhoz képest a kézműves szilva lekvárok esetén. Ráadásul a sütőben készítéskor nem kell mellette állni és kevergetni, szinte nincs is vele munka. Készítsetek ti is szilvalekvárt sütőben.

Hozzávalók:

3600 g szilva
200 g cukor
20 g fahéj

Elkészítése:

Az alaposan megmosott szilvát kimagozom.

Minden szilvát 6 egyenlő részre vágok, ha apróbb szemű a szilva lehet negyedelni is. A megvágott szilvát egy mély tepsibe teszem. 130 fokos sütőben, hőlégkeveréssel, 5 órán át sütöm, óránként átkeverem.

1. óra után.

2. óra után.

3. óra után.

4. óra után.

5. óra után.

A cukrot serpenyőbe teszem, és óvatosan melegíteni kezdem.

Aranybarnára karamellizálom.

Beleszedem a már besűrített szilvalekvárt. Jó alaposan összefőzöm, ne maradjanak benne el nem olvadt karamell darabok.

Fahéjjal ízesítem.

A kész lekvárt még forrón üvegekbe szedem, azonnal zárom a kupakokkal.

Ez után rögtön 98 fokos vízfürdőbe teszem 30 percre. Így sokáig eláll majd fénytől védett, hűvös helyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük