A gluténmentesség mellett a kompromisszum mentesség is fontos szempont volt a recept kikísérletezése során. Remek nassolnivaló, ha vendégsereg érkezik hozzátok, az elkészítése pedig pofon egyszerű. Előző nap érdemes begyúrni, hűtőszekrényben 12-24 órán át pihentetni, de akár több napig is eláll a tészta 5-7 fokon. Ropogós, ízes, eteti magát. Vigyázat!!! Fenn áll a veszélye az étkezés előtti bezabálásnak, ha ez a ropogtatni való van az asztalon. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g gluténmentes liszt
100 g reszelt sajt (Maasdamer)
250 g tútó
125 g vaj
65 g tejföl
2 db tojássárgája
8 g sütőpor
15 g só
80 g füstölt kolbász
1 evőkanál mustár
A kenéshez, szóráshoz:
1 db tojás
1 ek szezámmag
1 ek hántolt napraforgó mag
1 ek egész mák
reszelt sajt
Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy dagasztótálba teszem a kolbász és a sütőpor kivételével, és pár perc alatt összegyúrom.
A begyúrás utolsó szakaszában adom hozzá az apró kockára vágott kolbászt.
A sütőport.
Egy kis mustár is jót tesz neki. A tésztát készre dagasztom.
Szögletesre formázom.
Folpack-kal csomagolom, így teszem a hűtőszekrénybe, 12 órás pihentetés után kezdhetek el vele dolgozni.
1,5 cm vastagra nyújtom a tésztámat.
Pizzavágóval leszélezem.
Egyforma rudakra vágom.
Egész tojással kenem meg a felületét.
A felét reszelt sajttal szórom meg.
A másik felét pedig a háromféle magból álló keverékemmel.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire teszem a rudakat, kellő helyet hagyva közöttük, hogy a forró levegő jól körbejárja azokat sütéskor.
180-190 fokon, 25 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűlt, szépen egymásra halmozva tálalom. Íme a szépséges sajtos.
Íme a szépséges magvas. Illatos, ropogós, ízbomba.