Minden ősszel rá szoktunk szánni néhány alkalmat, hogy begyűjtsük a megfelelő mennyiségű csipkebogyót, galagonyát, kökényt a közeli erdőben. A mennyiség attól függ, hogy azon évben épp készítünk-e valamelyikből lekvárt vagy csak szárítmányokat, teakeverékeket teszünk el télire. A gyűjtésük egyszerű, könnyen felismerhetőek, elérhetőek. A szárításuk nem igényel különösebb infrastruktúrát, szétterítve ládákban, tálcákon szobahőmérsékleten hamar száradnak. A kellő vízmennyiség elpárolgása után remekül tárolhatóak lezárt befőttes üvegekben vagy kiadagolva, akár keverékként légmentesen zárt tasakokban. Fénytől és a párától óvnunk érdemes a szárítmányokat. Fogyaszthatóak forrázva-áztatva, langyos vizes áztatás után vagy áztatás után turmixolva, mind más karakterű italt adnak. Gyűjtsetek vegyszermentes vad bogyókat az erdőben, és készítsetek saját teakeveréket, akár ajándékba is adhatjátok szeretteiteknek!
Hozzávalók:
200 g szárított csipkebogyó
200 g szárított galagonya
200 g szárított kökény
50 g szárított rózsaszirom
Elkészítése:
Íme a frissen gyűjtött csipkebogyó, kiválogatva. Egy szem vastagságban szétterítve, szoba hőmérsékleten néhány hát alatt teljesen megszárad, ekkor zárhatjuk le légmentesen, ha túl magas nedvességtartalmat hagyunk benne, megpenészedhet.
Íme a frissen gyűjtött kökény, kiválogatva. Egy szem vastagságban szétterítve, szoba hőmérsékleten néhány hát alatt teljesen megszárad, ekkor zárhatjuk le légmentesen, ha túl magas nedvességtartalmat hagyunk benne, megpenészedhet.
Íme a frissen gyűjtött galagonya, kiválogatva. Egy szem vastagságban szétterítve, szoba hőmérsékleten néhány hát alatt teljesen megszárad, ekkor zárhatjuk le légmentesen, ha túl magas nedvességtartalmat hagyunk benne, megpenészedhet.
Pontosan kimérem a kívánt mennyiségeket a különböző szárított bogyóimból.
Hozzámérem a rózsaszirmokat.
Íme a csodás színekben pompázó erdei teakeverék. 100 g/tasak a kiszerelési rend.
Egy nagyobb marékkal (70 g) üvegkancsóba is dobok.
Csilingelve kopognak a száraz bogyók az üvegfelületen.
1500 g forró vízzel öntöm le a keveréket. Ez a gyorsabb de kisebb beltartalommal rendelkező teát eredményező módszer, hisz a forró víz, a remek oldási képességén túl, károkat is okoz a hőjével a gyümölcs vitamintartalmában.
Pár perc után már szépen látszanak a kioldódó színanyagok.
Már öntöm is a két bögre fincsi erdei gyümölcsteát.
Langyos vagy szobahőmérsékletű vízzel is felönthető a keverék, az áztatási idő lesz hosszabb, a beltartalmat cserébe nem károsítja a hő.
Egy másik eljárás lehet, hogy turmixgépbe teszem a hideg úton elkészített áztatmányt, ez a megoldás vezet a bogyók beltartalmának legteljesebb kioldásához.
Az áztatmány, azaz macerátum turmixolás után szűrésre kerül. Így mentessé válik a zavaró nagyobb daraboktól.
Íme a csodás colatura, azaz szűrlet. Szép vastag „krema”réteggel a tetején. 😉 Juice sűrűségű italt kapok, erőteljes savakkal, komplex, vad, erdei gyümölcs ízzel.
A 100 grammos csomagocskákat fóliahegesztő géppel lezárom.
Kellő mértékben kiszárítva, szépen kiadagolva, légmentesen lezárva, fénytől védett száraz helyen sokáig eláll. Szép ajándék lehet a szeretteink számára.