Matchás piskótatekercs birssel gluténmentesen

Matchás piskótatekercs birssel gluténmentesen

Az idei birsalmalekvár igen jól sikerült, és a mennyisége is tekintélyes, így hát bátran készíthetünk olyan desszerteket is, amibe hipp-hopp belekerül egy egész üveggel. Gluténmentesen készítettünk egy piskótát, a liszt egy részét matcha porra cseréltük, innen a zöldes árnyalata, a birslekvárt egy kevés zselatinnal stabilizáltuk. Díszítésként fügecikkek és citromverbéna levelek kerültek a tekercsünk tetejére. Készítsetek ti is a birsalmás piskótatekercset!

Hozzávalók:

5 db tojás
90 g gluténmentes liszt
10 g matcha por
100 g cukor
1 g sütőpor
700 g birsalma lekvár
12 g zselatin
50 g víz

kevés rizsliszt
porcukor a szóráshoz
2 db füge
citromverbéna levelek

Elkészítése:

A cukor 1/3-ával kihabosítom a tojássárgáját.

A cukor 2/3-ával felverem a tojásfehérjét.

Íme a szépséges, kemény,  ám nem túlvert tojásfehérje habom.

Hozzáöntöm a felvet sárgáját.

Lazán összeforgatom.

Összekeverem a lisztet és a matcha-t.

Ezt beleszórom a tojásos-cukros keverékbe.

Óvatosan összeforgatom.

Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre borítom a piskótámat.

Egyenletesen elkenem a piskótát a sütőpapíron.

Íme a gyönyörű matcha-s piskóta lap.

Még melegében rizsliszttel hintem meg a lapot, átfordítom, így hagyom kihűlni.

Lehúzom a papírt a kihűlt piskótalapomról.

Hidratálom a zselatint és felmelegítem.

Egy keverőedénybe teszem a birsalmalekvárt.

Hozzáöntöm az olvasztott zselatint.

Alaposan lekeverem.

A piskótalapra szedem a birslekvárt.

A piskótalapon egyenletesen elkenem az olvasztott zselatinnal elkevert birsalmalekvárt.

Leszélezem a piskótalapomat a belülre kerülő oldalon.

A sütőpapír segítségével feltekerem a tekercsemet.

Folpack-ba csavarva teszem a hűtőszekrénybe 4-5 órára vagy egy éjszakára.

A jól áthűlt tekercset kicsomagolom. Leszélezem.

Tortacikk alakzatokat vágok a tekercsemből.

Vékonyan leporcukrozom.

A porcukrozott felületét friss fügecikkekkel díszítem

Tálaláskor almapüréből egy ívet húzok a tányérra, erre teszem a tekercsemet, egy szép citromverbéna levélcsúccsal díszítem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük