Az idei birsalmalekvár igen jól sikerült, és a mennyisége is tekintélyes, így hát bátran készíthetünk olyan desszerteket is, amibe hipp-hopp belekerül egy egész üveggel. Gluténmentesen készítettünk egy piskótát, a liszt egy részét matcha porra cseréltük, innen a zöldes árnyalata, a birslekvárt egy kevés zselatinnal stabilizáltuk. Díszítésként fügecikkek és citromverbéna levelek kerültek a tekercsünk tetejére. Készítsetek ti is a birsalmás piskótatekercset!
Hozzávalók:
5 db tojás
90 g gluténmentes liszt
10 g matcha por
100 g cukor
1 g sütőpor
700 g birsalma lekvár
12 g zselatin
50 g víz
kevés rizsliszt
porcukor a szóráshoz
2 db füge
citromverbéna levelek
Elkészítése:
A cukor 1/3-ával kihabosítom a tojássárgáját.
A cukor 2/3-ával felverem a tojásfehérjét.
Íme a szépséges, kemény, ám nem túlvert tojásfehérje habom.
Hozzáöntöm a felvet sárgáját.
Lazán összeforgatom.
Összekeverem a lisztet és a matcha-t.
Ezt beleszórom a tojásos-cukros keverékbe.
Óvatosan összeforgatom.
Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre borítom a piskótámat.
Egyenletesen elkenem a piskótát a sütőpapíron.
Íme a gyönyörű matcha-s piskóta lap.
Még melegében rizsliszttel hintem meg a lapot, átfordítom, így hagyom kihűlni.
Lehúzom a papírt a kihűlt piskótalapomról.
Hidratálom a zselatint és felmelegítem.
Egy keverőedénybe teszem a birsalmalekvárt.
Hozzáöntöm az olvasztott zselatint.
Alaposan lekeverem.
A piskótalapra szedem a birslekvárt.
A piskótalapon egyenletesen elkenem az olvasztott zselatinnal elkevert birsalmalekvárt.
Leszélezem a piskótalapomat a belülre kerülő oldalon.
A sütőpapír segítségével feltekerem a tekercsemet.
Folpack-ba csavarva teszem a hűtőszekrénybe 4-5 órára vagy egy éjszakára.
A jól áthűlt tekercset kicsomagolom. Leszélezem.
Tortacikk alakzatokat vágok a tekercsemből.
Vékonyan leporcukrozom.
A porcukrozott felületét friss fügecikkekkel díszítem
Tálaláskor almapüréből egy ívet húzok a tányérra, erre teszem a tekercsemet, egy szép citromverbéna levélcsúccsal díszítem.