
Csókolom, répatorta van? A répatorta a nyuszikás vicc óta egy óriási klasszikus, akkor az igazi ha jó szaftos marad a közepe. Mi most cukor- és búzalisztmentesen készítettük el.
Hozzávalók:
470 g mandulaliszt
130 g zabliszt
23 g sütőpor
780 g sárgarépa (pucolt súly)
260 g eritrit
10 db tojás
2 db narancs héja
18 g friss gyömbér
2 g fahéj
só
450 g natúr joghurt
120 g eritrit
7 lap zselatin
1 citrom reszelt héja
gyümölcsök
Elkészítése:
Az eritrit harmadával kihabosítom a tojássárgáját.

A répát meghámozom, lereszelem a reszelő apróbb lukú lapján.

A narancs héját és a gyömbért is lereszelem.

Összekeverem a mandulát, a zablisztet és a sütőport egy pici sóval és fahéjjal.

Felverem a fehérjét az eritrit kétharmadával. Az eritritet akkor kezdem el adagolni a fehérjéhez, amikor az már félig felverődött.

Nem verem túl, akkor jó, ha ilyen szép csőrösen engedi el a habverő a fehérjét.

A reszelt répával elkeverem a kihabosított sárgájákat.

Elkeverem benne a többi szárazanyagot.

Finoman beleforgatom a felvert fehérjét.

Tortaformába, illetve szilikonformába adagolom a répás masszát. 170 fokon sütöm. A tortát 35-40 percig, a kisebbeket kb. 15 percig.

Amíg sül, elkészítem a citrusos joghurthabot. Beáztatom hideg vízbe a zselatinlapokat.

Lereszelem a citromhéjat, és a joghurthoz szórom az eritrittel együtt. Összemelegítem.

Elkeverem benne a vízből kiszedett, kicsavart lapzselatinjaimat, majd kihűtöm.

Közben kisültek a répás piskótáim. Mihamarabb kihűtöm azokat.

A megkötött, kihűlt joghurtzselét rúdmixerrel teszem kenhető állagúvá, ha kicsit állni hagyom, újra összezselésedik.

Vastagon elkenem a répatortácskák tetején, ugyanígy járok el a 16 szeletes tortám esetében is.

Különböző citrusfélékből készített filével és áfonyával díszítem.

A nagy torta tetejét is berakom a gyümölcsökkel, ha a joghurthab kihűl és megköt, jól rögzíti a gyümölcsöket.

Íme egy kívánatos szelet a tortából.

