
Édeskés ízű, puha kifli, hasonlít a molnárkára. Vajazhatom, ehetem lekvárral, mézzel, gubát, esetleg máglyarakást csinálhatok belőle, ihatok hozzá tejeskávét, forró csokoládét, mézes tejet. Kiváló szendvicsalap is, különösen jól passzolnak hozzá a halak, különböző füstölt húsok, úgy általában a karakteres, fűszeres ízek.
Hozzávalók:
500 g finomliszt
320 g tej
25 g élesztő
75 g vaj
50 g porcukor
8 g só
1 db tojás
Elkészítése:
A tej harmadába belemorzsolom az élesztőt.

Beleszórok 1 teáskanál porcukrot.

Néhány teáskanál liszttel jól elkeverem, hogy sűrű palacsintatészta állagok kapjak.

A tetejét is megszórom liszttel. Langyos helyen 15-20 percig pihentetem.

Ha megkelt, mehet a dagasztóüstbe a lisztre.

A maradék tejet is mellé öntöm.

Mehet a maradék porcukor és a só is az üstbe. Közepes fordulatszámon addig dagasztom, míg el nem válik az edény falától.

A dagasztás utolsó fázisában adom hozzá az olvasztott vajat.

Készre dagasztom, és kiszedem a gépből a tésztát.

Nedves konyharuha alatt, 35-40 fokon a duplájára kelesztem.

A tésztát 6 darabra osztom, és sodrással kialakítom a hosszúkás kifli formát.

Sütőpapírra teszem a kifliket, megspriccelem vízzel, és 35-40 fokon duplájára kelesztem, nem hagyom megszáradni a felületét a kelesztés alatt, ha kell, újra spriccelem.

Ha megkelt, egész tojással megkenem a felületét.

Tetejét pengével bevagdosom.

180 fokon készre sütöm, és rácson hagyom kihűlni, így nem párásodik át az alja.

Isteni szendvicseket fogok készíteni belőle.


Meg szeretném kérdezni, hogy a kiflit kb. 20-2 5 percig kell sütni?
@Krisztina Földi: 20-30 perc