Kandírozott narancshéjat készítettem Sacher tortához, a megmaradt narancsot kifiléztem és lekvárt készítettem belőle. Jönnek az ünnepek, remek helye lesz a karácsonyi menüben. Kacsához, mártásokhoz, szószokhoz, öntetekhez, édességekhez remekül felhasználható. Enyhén kesernyés, tonikos és a háttérben sós íze megkapó, arra késztet, hogy újra és újra megkóstoljam.
Hozzávalók:
420 g narancsfilé (1 kg narancsból)
120 g narancslé (filézés közben keletkezett)
200 g cukor
80 g víz
só
citromsav
Elkészítése:
Íme az illatos, nem túl vastag héjú narancs, természetesen kezeletlen.
A héjukat négy helyen nem túl mélyen bemetszem, így szépen egyben le tudom venni a kandírozáshoz.
A narancsokat éles késsel kifilézem, eközben a levet is felfogom, ami kicsurog, és felhasználom a lekvár készítéshez.
A narancslébe beleteszem a vizet és a cukrot.
Enyhén sózom.
Kevés citromsavval gátolom a későbbi kristályosodást.
Szépen forr, kezd besűrűsödni a szirup.
Beleteszem a narancsfiléket, ilyenkor újra hígabb lesz a filék kötött víztartalmának a hő hatására történő felszabadulásától. Jól összefőzöm.
Az állagát úgy állítom be, hogy kihűléskor még sűrűsödni fog.
Még forrón üvegbe szedem.
Ha hosszabban szeretném tárolni, vízfürdőben az egészet sterilizálom, én most csak átfordítottam, hogy a kupakot is jól átjárja a forróság.
Igazán tetszetős lett.
Jó, csak még egy ötlet a szószokon, mártásokon kívül. Reggeli. Vajas kenyér, vagy pirítós, vékony szelet sajt, trappistától akármeddig, ki mit szeret, arra a narancslekvár. Nagyon jó íz kombináció.