A lasagne sokféle megjelenési formája ismert. Miért ne készíthetnénk egy édes, túrós változatot? A besamelt kicsit lágyabbra főzött pudinggal, a ragut kémes túróval behelyettesítve, a tetején egy kellemesen savanykás citromhabbal, melyet enyhén megpörkölök egy gázfáklyával. Köré pikáns passiógyümölcs kikapart belseje kerül. Friss lasagne tésztát vásároltam a készítéséhez.
Hozzávalók:
650 g friss lasagne tészta
a túrós részhez:
1000 g túró
200 g kristálycukor
2 db tojássárgája
1 db bio citrom leve és reszelt héja
170 g tejföl
1 teáskanálnyi vanília esszencia
pici só
a pudingos részhez:
1000 g tej
80g vaníliás pudingpor
150 g kristálycukor
pici só
650 g friss lasagne tészta
a habhoz:
4 db tojásfehérje
240 g kristálycukor
100 g víz
1 citrom leve
a tálaláshoz:
friss gyümölcs, jelen esetben maracuja
Elkészítése:
Egy keverőtálba teszem a túrós rész alapanyagait.
Lazán összeforgatom. Már most nagyon finom.
A vaníliapudingport egy kevés hideg tejben elkeverem.
A tejet a cukorral felforralom, enyhén sózom.
Állandó keverés mellett beleöntöm a pudingporos részt.
Jól kiforralom.
A tepsi aljára egy vékony réteg vaníliapudingot kenek.
Teljesen lefedem a tésztalapokkal.
Erre ismét vanília pudingot szedek.
Egyenletesen eloszlatom a tésztarétegen.
Rá egy túróréteg jön, ezt is eloszlatom.
Ismét lefedem tésztalapokkal. Ezt a rétegrendet addig ismételem amíg el nem fogynak az anyagaim, ügyelve arra, hogy egyforma vastag rétegeket alkossak.
Az utolsó réteg, amit felhordok az a túróréteg a pudingrétegre.
Szépen beduzzadt a sütés alatt a sok réteg tésztalap: alufólia alatt, 160 fok, 130 perc.
A habverőgép üstjébe öntöm a tojásfehérjét, elkezdem a habosítást.
A cukor 3/4-éhez öntöm egy nyeles edényben a vizet, forralni kezdem. Ha sűrűsödni kezd, időnként megmérem a hőfokát, 116 fok a cél.
A cukor 1/4 részét fokozatosan adagolom a verődő fehérjéhez.
116 fokosra melegítem a szirupomat, mert a citromlé hozzáadásakor enyhén felhígul és visszahűl majd.
A sziruphoz adom a citromlevet, addig forralom, hogy elérje a 112 fokot.
A kevés cukorral felvert tojásfehérjéhez csorgatom a citromos cukorszirupot.
Lassú fordulaton kihűlésig keverem.
Szélezés után egyforma szeletekre vágom a túrós sütit.
Íme egy szép szelet belőle.
Habzsákból, csillagcső segítségével a tetejére nyomom a kihűlt tojáshabot.
Gázfáklyával megpirítom a habfodrok éleit.
Egy emberes adag, szépen fodrozódik alul és felül.
Egy szerényebb adag, passiógyümölcs kikapart belsejével. Épp a citromos tojáshabot pirítom a tetejére.