Túrógombóc

Túrógombóc

Klasszikus túrógombóc, könnyen, egyszerűen elkészíthető, gyors desszert. Kevés embert ismerek, aki ne szeretné. Sós változatban köretként is szoktuk készíteni, akár egy jó harcsapaprikáshoz vagy vadashoz. Tavaszi időszakban szívesen készítjük bodzaszörppel, eperrel, rebarbarával. Nyáron az épp aktuálisan érő gyümölcs kerül mellé: meggy, cseresznye, kajszi, őszibarack. Ősszel szilva, körte, alma. Most a legismertebb, legelterjedtebb változatát mutatjuk meg nektek.

Hozzávalók:

a gombóchoz:

500 g tehéntúró
70 g búzadara
2 db tojás
20 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és leve

a morzsához:

200 g zsemlemorzsa
50 g vaj
45 g porcukor

a tejfölhöz:

250 g tejföl
méz

tálaláshoz:

porcukor
citromverbéna

Elkészítése:

A túrógombóc alapanyagait egy edénybe mérem.

Enyhén sózom.

Hozzácsorgatom a citromlevet.

Folpackal lefedve néhány órára hűtőszekrénybe teszem pihenni, ez idő alatt a búzadara megdagad a túró víztartalmától, akár előző nap is bekeverhetitek.

A morzsát a vajjal elkezdem lepirítani.

Még nem elég karamellizált, folytatom a pirítást.

A már aranybarna morzsához a pirítás utolsó fázisában hozzákeverem a porcukrot.

Felforralom a gombócfőzéshez a vizet, enyhén sózom.

A krémesen lágy tésztából óvatosan, pingponglabda méretű gömböket formázok a két tenyerem között.

Merülhetnek is az éppen csak gyöngyözve forró víz alá.

Ha feljönnek a víz felszínére az azt jelzi, hogy alig néhány perc, és már szedhetem is ki. Papírtörlőn lecsepegtetem, így a morzsát nem áztatja el a felesleges víz.

A még forró gombócokat beforgatom a morzsába.

A mézet a tejfölbe csurgatom, elkeverem Mi enyhén édesítve szeretjük a tejfölt a túrógombóchoz, aki édesebben szeretné készíteni, adagolja bátrabban a mézet.

Már tálalok is. Alulra egy kevés mézes tejföl, rá a három gombóc és fölülre is mézes tejföl kerül.

Egy kicsiny citromverbéna hajtással díszítem, teleltetés közben is hozza az új leveleket nagy örömünkre.  Mindenki a kedve szerint adagolhatja a porcukrot, azért látszódjon a friss hajtás a hó alatt.

A gombóc remegősen lágy, enyhén citrusos, a morzsa kellemesen ropogós, a tejföl krémes és mézes, a citromverbéna nem csak a látvány kedvéért van jelen, az ízével is támogatja a harmóniát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük