12-13 évesen már lelkesen tekertem nyaranta a paradicsompasszírozót, és egyúttal szívtam magamba a házi tartósítás tudományát. Az az elégedettség, melyet akkor érez az ember, amikor a jól végzett munka után leül, és büszkén szemléli a csodás eredményt, felejthetetlen, azóta is újra és újra vágyom erre az érzésre. A produktum élvezettel történő fogyasztása, időről-időre előhozza ezt az elégedettséget, és ez olyan jó. Egy kicsit másképp készítettem most ezt a szériát, mert épp a bazsalikom szezon közepén sikerült elcsípni a piacon a jó áras érett paradicsomot a befőzéshez, így egy kevés hagyma, fokhagyma, kápia paprika is pirult a paradicsomszószba, a friss, illatos bazsalikom, frissen vágva, csak a turmixolás után kerül bele, így a rikítóan piros szószban jól mutatnak a levéldarabok. Főzzetek be ti is paradicsomszószt!
Hozzávalók:
4000 g megtisztított, kockára vágott paradicsom (pucolatlan állapotban 4300 g)
30 g olívaolaj
300 g kockára vágott hagyma
20 g kockára vágott fokhagyma
112 g cukor
32 g só
80 g frissen vágott bazsalikomlevél
frissen őrölt bors
Elkészítése:
Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítek.
Rádobom a kockára vágott hagymát. Enyhén lepirítom.
Hozzápirítom óvatosan a kockára vágott fokhagymát is.
Végül a kápia paprika is kap egy enyhe pirítást a serpenyőben.
Íme az összepirított zöldségeim.
A kockára vágott paradicsomot egy fazékba teszem.
Hozzáadom a lepirított, hagymát, kápiát. Összeforralom, de nem főzöm hosszasan, néhány perc lassú rotyogtatás elegendő, így tudom a legtöbb ízt és aromaanyagot megőrizni az üvegekben.
A puhára főtt anyagokat a turmixgépbe kanalazom.
Turmixolás után fém szűrőbe öntöm a paradicsomszószt.
Kanál segítségével átpasszírozom.
Passzírozáskor a szitában maradnak a héjak, a magvak, a nagyobb rostok, ez megy a komposztra.
Kellően sűrű, sima textúrájú szószt kapok.
Egy kevés cukorral még után ízesítem, így alakítom ki a savanyú-sós-édes ízek egyensúlyát, újraforralom.
Megmosom a bazsalikom leveleket, a keményebb, fás szárrészeket kiválogatom.
Pár mozdulattal összevágom, az a jó ha maradnak benne nagyobb levéldarabok is, jól mutat majd az üvegben, e rikítóan piris szószban.
A frissen vágott bazsalikomot elkeverem a forró szószban, már nem forralom,
Még forrón az üvegekbe merem a paradicsomszószt.
Azonnal lezárom a kupakokkal, 98 fokos vízfürdőbe teszem 50 percre. Így hosszan megőrzi a frissességét.
Mehet a kamrába a polcra, sokáig eláll, remek lesz télen belekortyolni vagy felhasználni pizzához, tésztához, mártáshoz, leveshez.